«Όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος πρότεινε να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το θέμα επιστροφής στη δραχμή.
Πρόσθεσε δε, ότι «η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάνει τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης δύσπιστες για την πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητα της χώρας να βγει από την περιδίνηση της κρίσης».
Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η χώρα έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ ακριβά αυτή τη συνεχή παλινδρόμηση και τη διπλή γλώσσα.
Και καταλήγει: «Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, από διαπραγματευτικά “όπλα” της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ. Το πρόβλημα είναι πλέον η ίδια η παρουσία αυτής της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών στελεχών της. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Βλάπτουν σοβαρά το τόπο».
Σημειώνεται ότι ο κ. Ξυδάκης , σε συνέντευξή του το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Άμα ανοίξουν οι άλλοι τη συζήτηση για τη δραχμή, εσύ τι θα πεις; Εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Σόιμπλε, τι θα πεις;». Η φράση του ερμηνεύτηκε ότι ενδεχομένως υποστηρίζει επιστροφή στη δραχμή, γεγονός που διαψεύδει ο πρώην υπουργός, με ανάρτησή του στο Facebook. Ο κ. Ξυδάκης σε κείμενο που τιτλοφορεί «Περί δαιμονίων», τονίζει:
«Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο» και μεταξύ άλλων επισημαίνει πως αυτό που υποστήριξε είναι ότι: «είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά -ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια» και σε αυτό το πνεύμα «υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».