Τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν τα νέα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση με την κυβέρνηση να περιμένει στην καλύτερη περίπτωση να ξεπαγώσει η διαδικασία στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Οι διαφορετικές εκτιμήσεις φάνηκαν με το αφορολόγητο. Η αναστάτωση ξεκίνησε όταν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, από τα Τρίκαλα όπου παραβρέθηκε σε εκδήλωση, έθεσε με δηλώσεις του θέμα μείωσης του αφορολόγητου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση.
Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού ήταν αντίθετη με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, γεγονός το οποίο προκάλεσε ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις.
Έτσι ο κ. Παπαδημητρίου λίγες ώρες αργότερα αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις επίμαχες δηλώσεις του λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης, ούτε είναι στις προθέσεις της, για μείωση του αφορολόγητου. Η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οιουδήποτε μέτρο μετά το 2018».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε κατηγορηματικά, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για το 2019 και μετά… Όμως όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζει επιστολή-πακέτο προς το Eurogroup, με δέσμευση για νέα μέτρα μετά το 2018, τα οποία ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι ναι μεν θα περιγραφούν, αλλά δεν θα ψηφιστούν και ουδέποτε θα εφαρμοστούν, χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας έως τότε.
Η κυβέρνηση φέρεται πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει στην επέκταση και διεύρυνση του δημοσιονομικού «κόφτη» μετά το 2018, με αναφορά στα επικείμενα μέτρα, τα οποία όμως δεν θα ψηφιστούν στην παρούσα φάση παρά μόνο εάν και όταν χρειαστεί, δηλαδή εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Πάντως ο νέος «κόφτης» θα προσδιορίζει με ακρίβεια περικοπές συντάξεων, με πιθανότερο σενάριο την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που φέρνει μειώσεις έως και 30% στις συντάξεις, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου.