Ανήλικους κρατούμενους από το Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπιος Παυλόπουλος. Τους 12 ανήλικους συνόδευσαν εισαγγελικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, δάσκαλοι, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

«Η έκτιση της ποινής δεν είναι εκδίκηση της Πολιτείας προς εκείνον ο οποίος εγκληματεί. Είναι ο τρόπος με τον οποίον επανεντάσσεται στην κοινωνία για να μην διαπράξει τα ίδια εγκλήματα.

Το μεγάλο διακύβευμα των Σωφρονιστικών Καταστημάτων είναι αυτό ακριβώς: Το ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν καταφέρνουν – και όχι μόνον στην Ελλάδα, διεθνώς – να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο. Άρα η μεγάλη πρόκληση όλων μας είναι να μπορέσουμε ν’αποδώσουμε στο σωφρονιστικό σύστημα τα χαρακτηριστικά τα οποία του ανήκουν. Και αυτό για το καλό των ανθρώπων και την άσκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και για το καλό της ίδιας της Πολιτείας. Γι’αυτήν την πρωτοβουλία, που είναι πρωτοποριακή, και σας συγχαίρω», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης από την μεριά του τόνισε ότι: «Όλοι έχουν δυνατότητες και όλοι έχουν προοπτικές. ‘Όλοι έχουμε κάνει λάθη. Και εγώ που σας μιλάω έχω κάνει λάθη στη ζωή μου.’ Όμως τα λάθη ας γίνουν αρχή για να βελτιώσουμε τον χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, την στάση μας, την κοινωνική μας συμπεριφορά. Έχετε υποπέσει σε κάποια σοβαρά αδικήματα για να είσαστε κρατούμενοι. Όπως σας είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως, αυτά δεν μπορεί και δεν πρέπει για σας να είναι αφετηρία μιας καταστροφικής πορείας.

Η Πολιτεία σήμερα αποδεικνύει στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ενδιαφέρεται έμπρακτα για το μέλλον σας, για τη ζωή σας».

«Τα παιδιά μας είναι πάρα πολύ καλά, κάνουν το καλύτερο δυνατό, προσπαθούν στο σχολείο. Εγώ για ένα πράγμα μόνο τα μαλώνω, για τα μαθήματα, να διαβάζουν περισσότερο, γιατί μόνο μέσα από εκεί θα ξαναβρούν τον εαυτό τους. Προσπαθούν και σε τέχνες. Και μουσικές παραστάσεις κάνουν και έξω βγαίνουμε. Έπαιξαν θεατρική παράσταση σε Φεστιβάλ Νέων στην Κόρινθο και διακρίθηκαν», επισήμανε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.