Έναν απολογισμό της χρόνιας που έφυγε κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μήνυμά της, υποσχόμενη να αποτελέσει «πρόλογο για τη συνέχεια» ενώ παράλληλα εύχεται «καλή χρόνια».

«Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 6 χρόνια και 8 μήνες υποδούλωσης της χώρας. Σχεδόν διπλάσια από την Κατοχή. Kάτι λιγότερο από τη Χούντα. Τα Μνημόνια είναι ακόμη εδώ. Όμως είμαστε κι εμείς εδώ. Και θα μείνουμε και θα επιμείνουμε μέχρι να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας», σημειώνει αρχικά η πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

Όπως υπογραμμίζει η κα Κωνσταντοπούλου, «η Ιστορία εξαρτάται από τις δικές μας πράξεις» κι όχι «με πρωθυπουργικές πράξεις υποταγής και παράδοσης». Η ίδια εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «μπαγιάτικα αποπροσανατολιστικά Πόθεν Έσχες», «Βουλή-πλυντήριο που ξαναέφτιαξε όπως την ήξεραν ο νυν Πρόεδρος, προς χάριν των επαγγελματιών ξεπλυματιών και προς τέρψιν του εξ αυτών Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Θα μιλήσω προσωπικά» γράφει η κα Κωνσταντοπούλου. «Για εμένα, το 2016 δεν είναι η χρονιά της εμπέδωσης του Μνημονίου», αλλά «η χρονιά των πρωτοβουλιών για την πραγματική αποτίναξη του Μνημονιακού ζυγού».

Κατόπιν προχωρά σε απολογισμό των πρωτοβουλιών που έλαβε το 2016 καθώς όπως επισημαίνει «δεν θα ακουστεί στις ειδήσεις της προπαγάνδας ούτε θα αναφερθεί από τους υπηρέτες του Μνημονίου»:

  • Το Γενάρη, το Φλεβάρη, το Νοέμβρη, πολιτικοί, επιστήμονες, ακτιβιστές, πνευματικοί άνθρωποι και άνθρωποι του πολιτισμού, από όλη την Ευρώπη, συναντηθήκαμε σε Παρίσι, Μαδρίτη, Κοπεγχάγη και εργαστήκαμε για τη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου προστασίας των λαών από τους εκβιασμούς της Τρόικας, των Ευρωκρατών και των τραπεζιτών. Εργαζόμαστε πάνω στο Plan B για τους λαούς της Ευρώπης.
  • Το Μάρτη η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αρνήθηκε επίσημα να υπακούσει στην απόφαση παύσης των εργασιών της που δρομολόγησε η Κυβέρνηση Τσίπρα και η Βουλή Βούτση. Τα μέλη της Επιτροπής από όλον τον κόσμο συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν να γίνουν Σωματείο και να συνεχίσουν να δουλεύουν στοιχειοθετώντας τα επιχειρήματα απόκρουσης του παράνομου χρέους που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα και τους Έλληνες.
  • Τον Απρίλη ξεκινήσαμε την Πλεύση Ελευθερίας, τη δική μας μάχη απελευθέρωσης. Στις 5 Ιουλίου, ανήμερα της Επετείου του ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος κατατέθηκε η Ιδρυτική μας Διακήρυξη.
  • Στις 5 Ιουλίου γεννήθηκε η Πρωτοβουλία «ΌΧΙ στα Ναι τους».
  • Το Σεπτέμβριο, υπό την αιγίδα της Πλεύσης Ελευθερίας και του ΟΧΙ στα Ναι τους ξεκίνησε η διαδικασία ίδρυσης της «Δικαιοσύνης για Όλους». Μιας πρωτοβουλίας προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος σε δίκες που αφορούν μείζονες υποθέσεις: Γερμανικές Οφειλές, Siemens, ΕΛΣΤΑΤ, Χρέος-Μνημόνιο.
  • Από το Γενάρη μέχρι το Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Μόναχο, Μαδρίτη, Λιέγη, Βερολίνο, Λισσαβόνα, Μπενικασίμ, Οστάνδη, Λιλ, Κοπεγχάγη, Μπραζίλια, συνέδρια, πολιτικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συζητήσεις, θεσμικές ακροάσεις, όπου προσκλήθηκα και μίλησα για τα δεινά της πατρίδας μας και για τη μάχη που δίνει ο λαός μας.
  • Τον Αύγουστο βρέθηκα στην Παλαιστίνη. Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα στήριξης του πολιτικού κρατουμένου Bilal Κayed.

Όπως γράφει η κα Κωνσταντοπούλου, «στη διαδρομή αυτής της χρονιάς μετρήθηκαν πολλά. Κυρίως μετρήθηκαν άνθρωποι και κίνητρα. Κάποιοι βρέθηκαν λίγοι. Σε ήθος, ποιότητα, αντιστάσεις. Κι αυτοί δεν έχουν και δεν θα έχουν θέση στη μάχη μας».

«Η δική μας μάχη απέδειξε ότι ούτε επηρεάζεται ούτε σηκώνει γυρολόγους-λασπολόγους-εκμαυλιστές. Αυτοί, μέσα στο 2016, βρήκαν τον πραγματικό τους προορισμό και τους συμπαραστάτες τους. Ευτυχώς, είναι οικτρά λίγοι. Σημασία έχουν οι συντριπτικά πιο πολλοί. Που είναι σε θέση επιμονής. Μαζί τους θα πάμε παραπέρα. Από αύριο, μεθαύριο και κάθε μέρα. Καλή χρονιά!» καταλήγει η κα Κωνσταντοπούλου.