Το περίφημο e-mail των θεσμών με τα ερωτήματα τύπου διαγωνίσματος για την ελληνική κυβέρνηση και τα σημεία στα οποία ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τον μποναμά Τσίπρα, την οποία ζήτησε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να απαντήσει συγκεκριμένα και σαφώς έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών.
Χθες υπήρξε σύσκεψη για τη σύνταξη της απάντησης-κειμένου δεσμεύσεων του κ. Τσακαλώτου, με στόχο να πειστούν οι δανειστές και να ξεπαγώσουν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Όπως επισήμαναν οι υψηλόβαθμες πηγές από το οικονομικό επιτελείο «υπάρχει ανταλλαγή απόψεων για το κείμενο των δεσμεύσεων Τσακαλώτου. Ακόμη δεν έχουμε στείλει τίποτε επίσημο, συνδιαμορφώνεται με τους δανειστές το κείμενο». Στόχος, όπως άφηναν να εννοηθεί οι ίδιοι, είναι η απάντηση της Αθήνας να καλύπτει και τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και δανειστές.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο αποστολής των δεσμεύσεων Τσακαλώτου, παράγοντες του ESM εκτιμούσαν ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.
Το περιεχόμενο του κειμένου είναι σύμφωνα με πληροφορίες σε σκληρή γλώσσα και ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση ότι η παροχή στους συνταξιούχους είναι εφάπαξ, ότι στο μέλλον θα υπάρχει συνεννόηση με τους θεσμούς και ότι εάν το Μάρτιο υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το 2016, με την ανακοίνωση της Eurostat, τότε θα κληθεί η κυβέρνηση να πάρει ισοδύναμα από τις συντάξεις.
Από το Μέγαρο Μαξίου εκτιμάται ότι η επιστολή των δανειστών έχει στόχο να μειώσει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα. Έτσι στο πλαίσιο της σκληρής και προσωπικής πλέον κόντρας που υπάρχει με το Βερολίνο, η απάντηση θα δοθεί σε λίγες μέρες. Στην κυβέρνηση έχουν την πεποίθηση ότι τα βραχυπρόθεσμα θα αρθούν μέχρι τις 3 Γενάρη το αργότερο.
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση πάντως για την αξιολόγηση, υπάρχει προβληματισμός για τη στάση του Βερολίνου, ενώ στην κυβέρνηση βλέπουν πως το ΔΝΤ δείχνει να είναι από μόνο του με το ένα πόδι εκτός του ελληνικού προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση το Βερολίνο επιμένει σε πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια, κάτι που απορρίπτεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Η χρυσή τομή αναζητείται με την δημιουργία ενός μηχανισμού στη βάση του κόφτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους κωδικούς από τον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα χρειαστεί νομοθέτηση εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορεί να περάσει πολιτικά και κοινωνικά μία συμφωνία.
Ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών Τσίπρα – Σόιμπλε
Το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου πάντως έχει επιβαρυνθεί, ειδικά μετά τις χθεσινές κόντρες του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η ενέργεια του Τσίπρα να μπλέξει την ψυχή στην πολιτική άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και υπήρξε συγκεκριμένη ερμηνεία.
Αποχαιρετώντας το 2016 και υποδεχόμενος ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει μία ακόμη διάσταση στην πολιτική και οικονομική διαπραγμάτευση: την ψυχολογική.
«Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου» είπε χαρακτηριστικά με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε να έχει δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα στον γερμανικό Τύπο πως δεν γίνεται να δείξει κατανόηση στο λάθος, όλοι κατάλαβαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εννοούσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Ωστόσο αργότερα η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε. Στην καθιερωμένη συνάντηση πρωθυπουργού- δημοσιογράφων για τα Χριστούγεννα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα δεν φωτογράφιζε τον Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Οι δηλώσεις Τσίπρα και Σόιμπλε
Αλέξης Τσίπρας
«Εκείνοι που τούτες τις ημέρες μας κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς. Μέρες που είναι, έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων, θα τους ανταποδώσουμε λέγοντάς τους Χρόνια Πολλά, καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά. Να έχουν την ευλογία, να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου».
Βόλφανγκ Σόιμπλε
«Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση.
Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ και καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο.
Κατανόηση δεν σημαίνει ότι δέχεται χωρίς αντίρρηση τα πράγματα όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Το να δημιουργείς χρέη χωρίς όριο προκαλεί περισσότερα προβλήματα.
Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια».