Τον προβληματισμό ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμη «χαμένης ευκαιρίας για σοβαρές αλλαγές στον τόπο» εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπό το άγχος της αξιολόγησης και των μνημονιακών δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα να έχει αυτοεγκλωβιστεί και να εγκλωβίζει και την κοινοβουλευτική διαδικασία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και τις οποίες είναι αδύναμη να εκπληρώσει.
Αυτό γίνεται καταφανές από τον τρόπο που εισάγει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επισήμανε ο κ. Κουτσούκος, αιτιολογώντας πως μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο που τα θέματα της φοροδιαφυγής, των αδήλωτων εισοδημάτων κ.α κυριαρχούν και μετά τις ατελείωτες εξαγγελίες του κ. Αλεξιάδη, «τον οποίο ο πρωθυπουργός άλλαξε επειδή πέτυχε στο έργο του», έρχεται τώρα, στο παρά πέντε, να νομοθετήσει ακυρώνοντας και τις θετικές διατάξεις του νομοθετήματος.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτσούκος, το κόμμα του δεν είναι αντίθετο με πάρα πολλά από εκείνα που επιχειρείται να ρυθμιστούν σήμερα, απεναντίας τα υποστηρίζει, εκφράζει όμως έντονους προβληματισμούς, ότι με τον τρόπο που το κάνει θα πετύχει τα αντίθετα αποτελέσματα, εξειδικεύοντας για τις διατάξεις που αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τα αδήλωτα εισοδήματα.
Ως προς το πρώτο σκέλος, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ επισήμανε, πως αντί να θεσπίζεται ένα ενιαίο σύστημα που να περιλαμβάνει όλη την σφαίρα των οικονομικών δραστηριοτήτων, που να επιτρέπει, μέσω της Διαφάνειας, να συλλαμβάνονται όλες οι συναλλαγές, το σύστημα που επιλέγεται δεν είναι καθολικό με κίνητρα και αντικίνητρα, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στα αντίθετα αποτέλεσμα. Ως προς τις ρυθμίσεις για τα αδήλωτα εισοδήματα, ο κ. Κουτσούκος παρατήρησε πως «ουδεμία κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί το σταθερό φορολογικό σύστημα χωρίς την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, αφού δεν υπάρχουν οι συνθήκες, κι ως εκ τούτου αυτές θα παράξουν τα αντίθετα αποτελέσματα (όπως πχ να ωφεληθούν τελικώς όσοι είναι στο στόχαστρο των φορολογικών υπηρεσιών». Εξάλλου, ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να διευκρινιστούν περαιτέρω τα θέματα για την διαδικασία της «δεύτερης ευκαιρίας» ώστε να μην καταστεί κι αυτή ατελέσφορη, ενώ αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πισωγύρισμα στις πολυμελείς συνθέσεις των δικαστηρίων θα επιτείνει την επιβράδυνση.