Σαν σήμερα το 1953, η Ελένη Σκούρα έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη Ελληνίδα που εκλέχθηκε βουλευτής και πέρασε το κατώφλι της Βου

λής. Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες μόλις είχαν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου (το 1952), η εκλογή της αποτέλεσε ορόσημο για την ισότητα των φύλων στην πολιτική ζωή της χώρας και άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας.

Γεννημένη το 1896 στον Βόλο, η Σκούρα ανέπτυξε από νεαρή ηλικία έντονη δράση για το κοινό καλό. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε ως δικηγόρος δίπλα στον σύζυγό της, Δημήτριο Σκούρα. Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και τη Γερμανική Κατοχή, διακρίθηκε για τη δράση της ως πρόεδρος φιλανθρωπικών οργανώσεων, ενώ το 1942 φυλακίστηκε από τους Γερμανούς μαζί με τον σύζυγο και τον αδελφό της.

Η πολιτική της σταδιοδρομία επισφραγίστηκε το 1953, όταν εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού. Η ίδια, μετά την εκλογή της, δήλωσε με αίσθημα ευθύνης:
«Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου […] Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».

Η συμβολή της δεν πέρασε απαρατήρητη. Η Ελένη Σκούρα τιμήθηκε από τον βασιλιά Παύλο με το στρατιωτικό μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων, ενώ της απονεμήθηκε και ο τίτλος του Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος Ευποιίας. Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Βόλο, ο Δήμος έχει τοποθετήσει προτομή της στο Δημαρχείο, ως φόρο τιμής στη συνολική της προσφορά.

Η Ελένη Σκούρα έφυγε από τη ζωή στις 4 Φεβρουαρίου 1991, αφήνοντας παρακαταθήκη το θάρρος και την πρωτοπορία της στον αγώνα για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

532: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουστινιανός, καταστέλλει τη Στάση του Νίκα.

1823: Το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα των επαναστατημένων Ελλήνων.

1827: Συγκαλείται η Γ’ Εθνική Συνέλευση σε Ερμιόνη και Τροιζήνα, η οποία αναθεωρεί το Σύνταγμα και απευθύνει πρόσκληση στον Ιωάννη Καποδίστρια να αναλάβει Κυβερνήτης της Ελλάδας.

1913: Ο Ελληνικός Στόλος νικά τον οθωμανικό στη ναυμαχία της Λήμνου, εξασφαλίζοντας τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για την Ελλάδα.

1919: Αρχίζει στο Παρίσι η Διάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλλιών, που θέτει και επισήμως τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σμύρνη, με την περιφέρεια του Αϊδινίου θα παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα, ιδρύεται στην Αγγλία η εταιρεία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων Bentley Motors.

1943: Πολιορκία του Λένινγκραντ: Ο Κόκκινος Στρατός σπάει για πρώτη φορά τον κλοιό των ναζιστικών δυνάμεων. Με την Επιχείρηση Iskra καταφέρνει να ανοίξει ένα διάδρομο και ξεκινά τον ανεφοδιασμό της πόλης, ανακουφίζοντας μερικώς τους πολιορκημένους κατοίκους.

1953: Η Ελένη Σκούρα γίνεται η πρώτη ελληνίδα βουλευτής.

1953: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνα της Formula 1, στο Μπουένος Άιρες. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη. Στον 31ο γύρο η Ferrari του Νίνο Φαρίνα παρασύρει και σκοτώνει 13 άτομα και τραυματίζει σοβαρά 40.

1965: Παντρεύονται ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη στους Δελφούς.

1967: Ο Άλμπερτ ντε Σάλβο, γνωστός ως ο «Στραγγαλιστής της Βοστόνης», που διέπραξε σωρεία εγκλημάτων, καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση.

1977: Γίνεται στο Σίδνεϊ το χειρότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στην ιστορία της Αυστραλίας, όταν εκτροχιάζεται αμαξοστοιχία. 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 210 τραυματίζονται.

1996: Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και την προεδρία του κινήματος. Λαμβάνει 86 ψήφους, έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου. Την ίδια μέρα ο Μάικλ Τζάκσον και η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ παίρνουν διαζύγιο έπειτα από 18 μήνες γάμου.

1997: Ο Μπορτζ Ούσλαντ από τη Νορβηγία γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει μόνος του και χωρίς βοήθεια την Ανταρκτική.

2001: Στη Γαλλία, η Βουλή υιοθετεί ομόφωνα νόμο για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας του 1915. Στην Τουρκία, η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι ο νόμος θα επιφέρει σοβαρή και διαρκή ζημία στις διμερείς σχέσεις και ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Παρίσι για διαβουλεύσεις, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

2020: Αξιωματούχοι στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι αρχομένης της ερχόμενης άνοιξης, ο Πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν θα διατηρήσουν αλλά πλέον δεν θα χρησιμοποιούν δημόσια τις προσφωνήσεις Η Αυτού/η Βασιλική Υψηλότης και δεν θα λαμβάνουν πλέον δημόσια κονδύλια για την άσκηση των βασιλικών τους καθηκόντων.

2021: Ανοίγουν ξανά τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα συνεργεία αυτοκινήτων και τα μη απαραίτητα καταστήματα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μερικής άρσης του καθολικού απαγορευτικού στη χώρα λόγω της πανδημίας Covid.

Γεννήσεις

1689 – Μοντεσκιέ, γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος, θεμελιωτής της θεωρίας του διαχωρισμού των εξουσιών

1914 – Γιάννης Παπαϊωάννου, έλληνας συνθέτης και μουσικός, σημαντική μορφή του ρεμπέτικου τραγουδιού

1915 – Βασίλης Τσιτσάνης, έλληνας τραγουδοποιός, από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού

1932 – Χρόνης Εξαρχάκος, έλληνας ηθοποιός, γνωστός για τους χαρακτηριστικούς κωμικούς του ρόλους στον κινηματογράφο και το θέατρο

1955 – Κέβιν Κόστνερ, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «Dances with Wolves»

Θάνατοι

1849 – Πανούτσος Νοταράς, έλληνας πολιτικός, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης

1936 – Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, βρετανός συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για το έργο του «Το Βιβλίο της Ζούγκλας»

1984 – Βασίλης Τσιτσάνης, έλληνας τραγουδοποιός, από τους θεμελιωτές του λαϊκού τραγουδιού, με εμβληματικά έργα που σημάδεψαν την ελληνική μουσική σκηνή

Γιορτάζουν

Αθανάσιος, Αθανασία, Θεόδουλος, Κύριλλος