Υποχρέωση της κυβέρνησης να βοηθήσει αυτούς που έχουν πληγεί από την κρίση χαρακτήρισε τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον Real fm.
«Αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι δυο σημαντικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες που έχουν πληγεί από τα μνημόνια τα τελευταία χρόνια (…) και ειδικά για όσους είχαν υποστεί μειώσεις στις συντάξεις τους» είπε. Υπογράμμισε ότι «από τη στιγμή που υπάρχει πλεόνασμα, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να κοιτάξει αυτούς τους ανθρώπους, αρχής γενομένης από τους χαμηλοσυνταξιούχους».
Στο ερώτημα αν οι εξαγγελίες σημαίνουν εκλογές είπε: «Είναι αντανακλαστικό, ότι όταν υπάρχουν παροχές πάμε σε εκλογές (…) δεν είναι όμως το αυτονόητο. Αυτονόητο είναι να μην χάνεις το στόχο και όταν μπορείς να εφαρμόζεις κοινωνική πολιτική».
Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πάντως ότι οι πρόωρες εκλογές, σε μια περίοδο που η χώρα διαπραγματεύεται τα πλεονάσματα, καταγράφει τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και περιμένει την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση, θα λειτουργούσαν σε βάρος της χώρας.
Για το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ότι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές και πρέπει να στηριχθούν.
Αποτίμησε θετικά την απόφαση του Eurogroup, της 5ης Δεκεμβρίου. «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά είναι ένα θετικό πρώτο βήμα» είπε και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό ότι κατεγράφη και η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ερωτηθείσα για την κατάσταση στην Ευρώπη, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απάντησε ότι το τελευταίο διάστημα λειτουργεί σε ένα ασταθές και διαταραγμένο τοπίο, που έχει επηρεαστεί από το Brexit, το δημοψήφισμα στην Ιταλία, αλλά και από τις επικείμενες γερμανικές εκλογές, με αποτέλεσμα να πιέζεται και η Ελλάδα σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση είναι ήσυχη ότι δεν θα ζητηθούν νέα μέτρα λιτότητας, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Από την στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση ποτέ δεν είμαστε ήσυχοι. Εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε όλοι (οι εταίροι) να κάνουν όσα συμφωνήσαμε» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια σκληρή αντιπαράθεση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ, για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης».
Και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μας προσερχόμαστε με καθαρή άποψη ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν είναι βιώσιμα για πολλά χρόνια (…) έγινε η πρόταση από την πλευρά μας 2,5% + 1% και είμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία, όπως ξέρετε κρίνεται πάντα την τελευταία στιγμή».