«Οι νησιώτες αυτή τη στιγμή κρατάνε ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για τη χώρα μας» δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σχολιάζοντας την πρωθυπουργική εξαγγελία για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
«Αυτά τα νησιά παίρνουν στην πλάτη τους τις ευθύνες μίας Ευρώπης ολόκληρης, η οποία στήνει φράκτες, η οποία θέλει ευέλικτη αλληλεγγύη» είπε ο κ. Μπαλάφας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» και επισημαίνοντας ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα που ήταν στην κορυφή των αιτημάτων της αγοράς και συνολικά νησιωτών, οι οποίοι υποδέχθηκαν τα προσφυγικά κύματα.
Ο υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη «να ληφθούν τώρα μέτρα, μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, με κατανομή των προσφύγων, των μεταναστών σε όλες τις χώρες, που αυτό σημαίνει μικρή επιβάρυνση για την κάθε χώρα, αλλά ταυτόχρονα σταμάτημα των πολέμων» ενώ ερωτηθείς για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί σταδιακής αποκατάστασης της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ σημείωσε: «Η επαναφορά της συζήτησης για την εφαρμογή της συνθήκης σημαίνει ότι έχουν ελαττωθεί πάρα πολύ οι ροές από Τουρκία προς Ευρώπη μέσω Ελλάδας, λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Με αυτή την έννοια κι εφόσον συνεχίζεται αυτή η μείωση των ροών διάφορες περιπτώσεις -χωρίς αναδρομική ισχύ, δηλαδή από εδώ και πέρα- όποιες περιπτώσεις έχουμε, που είναι περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών, θα μπορούσαμε να τις δούμε».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ο κ. Μπαλάφας σημείωσε ότι «σε αυτή τη φάση η Τουρκία έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα, έχει μία πολύ μεγάλη οικονομική κρίση και πολλές φορές κάποιες χώρες κρίνουν ότι κάποιες υπερβολές, κάποιες απειλές, κάποιοι λεονταρισμοί σε σχέση με το εξωτερικό μπορούν να αμβλύνουν ή να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, τον λαό από τα προβλήματά του». «Ανησυχία υπάρχει, φυσικά. Εγρήγορση υπάρχει, φυσικά. Όμως, ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης από την πλευρά μας, το ατού της χώρας μας ιστορικά, γεωπολιτικά, οικονομικά, είναι η επιμονή, η προσφυγή, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ότι τα προβλήματα αν υπάρχουν λύνονται με συνεννόηση, ειρηνικό τρόπο, διάλογο».