«Είναι δύσκολο να ακούτε διαμαρτυρίες από πολίτες» δήλωσε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
«Δύο χρόνια παλεύουμε για να σώσουμε την Ελλάδα» επεσήμανε. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
«Οφείλουμε ως κοινωνία να αντέξουμε τον πόλεμο, ώστε να κερδίσουμε για την χώρα». Επίσης, ο πρωθυπουργός συνέστησε ψυχραιμία. «Λογοδοτούμε σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και σε όλες τις γενιές. Λογοδοτούμε στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.
Καταδίκασε για ακόμα μια φορά τις πελατειακές σχέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να «σπάσουμε όλες τις εξαρτήσεις του παρελθόντος». «Δεν βοηθούν οι λευκές απεργίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στη ΝΔ λέγοντας ότι άφησε μια χώρα μέσα σε κρίση. «Αναλάβαμε να φέρουμε σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα. Να κάνουμε την Ελλάδα να σταθεί εκ νέου στα πόδια της», επεσήμανε.
Εξάλλου, σημείωσε πως «η πορεία δεν είναι εύκολη. Πρώτη προτεραιότητα είναι το χρέος. Ωστόσο, πλέον αναζητούμε τρόπους να προωθήσουμε ένα παραγωγικό μοντέλο, ώστε να έχουμε ένα αναπτυξιακό κράτος». «Έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Καταφέρθηκε εναντίον εκείνων των δυνάμεων, που σπέρνουν βία και εθνικό διχασμό. «Λυπάμαι για αυτό. Όλες αυτές οι κινήσεις υπονομεύουν τη Δημοκρατία» σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου. «Εξαπολύουν μίσος απέναντι σε μια κυβέρνηση που παλεύει με θηρία στο εξωτερικό, που παλεύει με το χρέος. Καλλιεργούν πανδημία, που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο», είπε χαρακτηριστικά.
Σε δραματικούς τόνους υπενθύμισε στιγμές της ιστορίας, όπως την δολοφονία του Καποδίστρια, που υπήρξε ένας από τους πρώτους μεταρρυθμιστές, όπως ανέφερε. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να μάθουμε από την ιστορία μας» σημείωσε.
Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις τόνισε ότι αυτές δεν θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την επιτήρηση. «Αν διαλύσουμε τη χώρα, δεν θα βρούμε τα χρήματα να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι χάρη στη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε να πάρουμε το μεγάλο δάνειο των 110 δισ. ευρώ από τους εταίρους μας και κατηγόρησε για μια ακόμα φορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι περιορίζεται στο εσωτερικό της χώρας.
«Πατριώτης είναι αυτός που δίνει μάχη στην Ευρώπη και όχι αυτός που κάθεται στον καναπέ του, στην ασφάλεια του σπιτιού του και δίνει υποσχέσεις» είπε με έμφαση ο Γ. Παπανδρέου. «Έχουν την ευκολία ότι γνωρίζουν ότι η ΚΟ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνει το καθήκον της», συμπλήρωσε.
Επίσης, κατηγόρησε την Αριστερά ότι υποκινεί καταστροφές σχολείων και πανεπιστημίων, που επιβαρύνει το κλίμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. «Το στοίχημα και η πρόκληση είναι να αλλάξουμε την κοινωνία» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Για την ελάφρυνση από το υπέρογκο χρέος, τόνισε ότι «επειδή πολύς θόρυβος γίνεται αυτές τις ημέρες θα πρέπει να επισημάνω ότι το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται πάντα με το συμφέρον της χώρας».
«Πρέπει να σπάσουμε τη διαφθορά στη χώρα μας. Ένας καλός επενδυτής πρέπει να γνωρίζει που επενδύει» είπε και συμπλήρωσε ότι «όταν οι Έλληνες βγάζουν τα λεφτά τους έξω, πώς να έρθουμε εμείς να επενδύσουμε στη χώρα σας; μου λένε οι ξένοι επενδυτές» κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε «δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσουν οι τράπεζες».
Επίσης, καταφέρθηκε εναντίον των δικαστών, που έχουν ξεκινήσει λευκές απεργίες, λέγοντας ότι και εκείνοι «θα πρέπει να συμβάλλουν με τον οβολό τους».
«Χρειάζεται όλοι να καταλάβουν ότι όλοι έχουμε ευθύνες» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είμαστε εναντίον κανενός κλάδου. Είμαστε υπέρ της αδέκαστης δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.
«Θα αντέξουμε γιατί αυτό είναι το πατριωτικά σωστό, αυτή την εβδομάδα. Θα δείξουμε πόσο αποφασισμένοι είμαστε να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας.
Ζητάμε τη στήριξη όλων των κομμάτων, αλλά εμείς θα σηκώσουμε το βάρος» αναφερόμενος στη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Αναφέρθηκε ονομαστικά στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης λέγοντας ότι έχουν λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των βουλευτών για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου.
Υπερασπίστηκε το πολυνομοσχέδιο λέγοντας θα αποβεί εν τέλει υπέρ της διατήρησης των επιχειρήσεων και προς όφελος των εργαζομένων, ενώ τόνισε ότι προωθεί τη σοσιαλιστική ιδεολογία για την προστασία της οικονομίας.
Θα αποστείλουμε επιστολή στο G20 για τις προτάσεις μας δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.
«Το θέμα των οίκων αξιολόγησης, των ευρωομολόγων, του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών έχουν μείνει στα χαρτιά» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα μας δώσει δύναμη να είμαστε σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Ζητώ να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ των ιδεολογικών μαχών και των μαχών που δίνουμε για τη διάσωση της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Κατανοώ λαούς που λένε γιατί να πληρώνουμε για τα λάθη της Ελλάδας, μάλιστα ήδη μια κυβέρνηση κατέρρευσε, λόγω του προβλήματος της Ελλάδας, η Σλοβακία. Κατανοώ την απορία. Ωστόσο τα περισσότερα Κοινοβούλια έχουν δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», επεσήμανε.
Έδωσε έμφαση στα διαρθρωτικά προβλήματα, καθώς για τον πρωθυπουργό αυτά θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα και όχι τόσο τα δημοσιονομικά. «Δώσαμε λάθος βάρος στα δημοσιονομικά. Γι΄αυτό και πήραμε άδικα μέτρα, απέναντι σε πολλούς που αδίκως πληρώνουν», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Διακυβεύονται πολλά. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο καμπής. Απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Η δική μας εθνική θέση, είναι να τελειώνουμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πάρει αποφάσεις για να σταματήσει η κρίση και να υπάρξει το αίσθημα ασφάλειας, τόνισε.
Στόχος μας είναι η παραμονή στο ευρώ, με αφετηρία την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, σημείωσε. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη «να υπάρχει διασφάλιση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων».
«Η Ελλάδα είναι εδώ, είναι όρθια λόγω της δική σας στήριξης, της Κ.Ο. που ηρωικά στηρίζει το έργο της κυβέρνησης» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές.
«Εμείς διαπραγματευόμαστε για να κλείσουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Από του χρόνου ανοίγουν οι λογαριασμοί με το μέλλον. Από του χρόνου θα παράγουμε πλεονάσματα. Από του χρόνου σταματάμε να πετάμε χρέη στις επόμενες γενιές» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Ξέρουμε ότι υπάρχουν τα λεφτά, όταν θα σπάσουν τα φέουδα, η φοροδιαφυγή και η αδιαφάνεια, η ανομία» είπε ο Γ. Παπανδρέου.
«Είμαστε πατριώτες. Είσαστε πατριώτες γιατί σηκώνεται το μεγαλύτερο βάρος εδώ και 30 χρόνια» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «είμαστε κοντά στον στόχο, θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε».