Με συντονισμένη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι για τη μη συμμετοχή του Νίκου Φίλη στο υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου.

Παρά τις αιχμές που είχε αφήσει ο απελθών υπουργός Παιδείας για τον πρωθυπουργό στον απόηχο του ανασχηματισμού της περασμένης Παρασκευής στην τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου, τόσο ο ίδιος όσο και κομματικές πηγές ανέφεραν πως δεν τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν στον ανασχηματισμό.

Ο ίδιος ο κ. Φίλης εξερχόμενος του Πολιτικού Συμβουλίου σημείωσε χαρακτηριστικά «όλα καλά» και πρόσθεσε πως στο τραπέζι του κομματικού οργάνου τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στο χρέος, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν δικό μας θέμα» σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ένταση που είχε προκληθεί.

Την ίδια ώρα κομματικές πηγές ανέφεραν πως τα ζητήματα που απασχόλησαν την τετράωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν οι διαπραγματεύσεις και το χρέος σε συνάρτηση με την επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και το ΕΣΡ.

Ειδικά για το ΕΣΡ ενόψει και της έκτης Διάσκεψης των Προέδρων την Πέμπτη, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης εμμένουν στη γραμμή πως «εξαντλούμε κάθε περιθώριο συναίνεσης», τονίζοντας θετικά την καλλιέργεια συναινετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί απο τα κόμματα της κεντροαριστεράς και του Κέντρου.