Νέες προοπτικές δίνει στην κυβέρνηση το «σπάσιμο» του μπλοκ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και τη συγκρότηση του ΕΣΡ, με το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις θετικές ψήφους των δύο τελευταίων να εγείρει το «χαρτί» της πολιτικής απομόνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Παρά το γεγονός ότι δεν συγκεντρώθηκαν τα απαιτούμενα 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για την απομόνωση της ΝΔ και συνάμα για το γεγονός ότι επιβεβαιώνονται, όπως τονίζουν, οι προσπάθειες συναίνεσης που καταβάλλει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η συγκρότηση του ΕΣΡ παραπέμπεται σε νέα Διάσκεψη την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο η κυβέρνηση θα προσέλθει με τα ίδια ονόματα και με εκ νέου συναινετική διάθεση, όπως φάνηκε και από την αποδοχή του αιτήματος αλλαγής τόσο του Βύρωνα Πολύδωρα με τον κ. Μορώνη όσο και από αυτή του Βασίλη Μουλόπουλου από τον Νίκο Κιάο.
Την ίδια ώρα συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως «για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5», καλώντας τη ΝΔ υπό την πίεση της ευρείας πλειοψηφίας «να αναλάβει τις ευθύνες της».
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι για πρώτη φορά είναι ορατή στον ορίζοντα μία πιθανή συγκρότηση του ΕΣΡ, το Μαξίμου θέλοντας να αποφύγει νέα πυροδότηση πολιτικής αντιπαράθεσης που θα τινάξει στον αέρα κάθε πιθανότητα συναίνεσης, σπρώχνει εκ νέου πίσω χρονικά τη ρύθμιση γέφυρα του Νίκου Παππά για τις βεβαιώσεις προσωρινής εκπομπής των καναλιών. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας αφού πρώτα έχει αποκρυσταλλωθεί το τοπίο με το μέλλον του ΕΣΡ, σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Πέραν αυτού, στην Ηρώδου Αττικού μετά και τη χθεσινή μαραθώνια Διάσκεψη εκτιμούν ότι η μπάλα βρίσκεται εκ νέου στο γαλάζιο στρατόπεδο για δύο λόγους. Αφενός εφόσον παραμείνει η πολιτική απομόνωση της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καθίσταται υπόλογο από τη μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση του καθεστώτος ανομίας. Αφετέρου διότι όπως σημείωναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου της ΝΔ για τις άδειες, παρά το γεγονός ότι το Μοσχάτο επιμένει στην απόσυρση του νόμου Παππά, «κατέθεσε μία πρόταση παρωδία που από το νόμο Παππά εκτός από τα πολύ λιγότερα έσοδα για το Δημόσιο, εξαιρεί τις προβλέψεις για τους εργαζόμενους για τους οποίους κόπτονταν μέχρι πρόσφατα καθώς και χωρίς την πλειοδοτική διαδικασία».
Ως εκ τούτου, η ρητορική της κυβέρνησης επιστρέφει στις εγκλήσεις για εξυπηρέτηση συμφερόντων των καναλαρχών, βασισμένη στους δύο άξονες: Εργασιακός μεσαίωνας στα κανάλια και άρνηση συγκρότησης του ΕΣΡ για να μη γίνει διαγωνισμός και να παραμείνει το καθεστώς ανομίας των τελευταίων 27 ετών.
Εκνευρισμός για τη διαρροή του ΣτΕ
Παράλληλα, μεσούσης της μάχης για το ΕΣΡ ξαφνικά στο Μαξίμου έτρεχαν το απόγευμα της Δευτέρας να σβήσουν τον καπνό από τη διαρροή του ΣτΕ για τις νέες δομές υπουργείων, γεγονός που σήμανε συναγερμό ανασχηματισμού στα δημοσιογραφικά γραφεία.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για «σχέδια που έχουν καταβληθεί εδώ και μέρες στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό». Παράλληλα, από την Ηρώδου Αττικού δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τη διαρροή, τονίζοντας πως «δεν συνάδει με την διαδικασία, την οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται».
«Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός, αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του Πρωθυπουργού» ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές.