Μέσα σε δυναμιτισμένο κλίμα από την επομένη της ανακοίνωσης του ονόματος του Βύρωνα Πολύδωρα για την Προεδρία του ΕΣΡ η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις προς την αντιπολίτευση για να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο των τηλεοπτικών αδειών. Ο κύβος για τις επόμενες κινήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην αναγκαία «νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού».
Όσον αφορά την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου: «Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων».
Παρά το γεγονός ότι το όνομα του πρώην γαλάζιου υπουργού έχει προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στο κυβερνών κόμμα, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά σήμερα στις δύο προαναγγελθείσες κινήσεις στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το καλάθι που κρατούν πάντως κυβερνητικά στελέχη να είναι μικρό, δεδομένης της νέας άρνησης της ηγεσίας της ΝΔ για συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ.
Το νέο αδιέξοδο που έχει ήδη προδιαγραφεί στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών προβληματίζει έντονα το Μαξίμου, με τη Διάσκεψη των Προέδρων να αποτελεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου… διεκπεραίωση της νέας άρνησης της ΝΔ, καθώς αναζητείται λύση στο γόρδιο δεσμό που προέκυψε μετά την απόφαση για αντισυνταγματικότητα της διάταξης 2Α του νόμου Παππά.
Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου δεν είναι άλλο από το «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον δικαιολογίες να μην συναινέσει», όπως τόνισε και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς την Κυριακή. «Τέλος τα ψέματα» σημειώνει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο newsbeast, τονίζοντας πως εάν η ΝΔ εμμείνει στην άρνησή της επιβεβαιώνει τις κατηγορίες της κυβέρνησης για εξυπηρέτηση συμφερόντων και “ποντάρισμα” στις άδειες για να προκληθούν πρόωρες εκλογές.
Το επιχείρημα αυτό βασίζουν στην Ηρώδου Αττικού στο γεγονός ότι αφενός η κυβέρνηση αποσύρει σήμερα με νομοθετική ρύθμιση τη διάταξη 2Α που κρίθηκε αντισυνταγματική, επιστρέφοντας όλες τις αρμοδιότητες για τις άδειες και τον διαγωνισμό στο ΕΣΡ, αφετέρου στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε για την ηγεσία του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από τα σπλάχνα της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά.Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς ενόψει των σημερινών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, μετά και τη Διάσκεψη των Προέδρων η κυβέρνηση αναμένεται εντός της εβδομάδας να προχωρήσει στην κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τις προσωρινές άδειες εκπομπής των καναλιών. «Ο τσάμπας πέθανε» επαναλαμβάνουν στο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας πως όποιος πληροί της προϋποθέσεις του νόμου Παππά, που δεν κρίθηκαν αντισυνταγματικές, θα κληθεί να πληρώσει «ενοίκιο» μέχρι να συγκροτηθεί το αρμόδιο ΕΣΡ και να γίνει νέος διαγωνισμός, προκειμένου να μπορεί να εκπέμπει. Και αυτές περιλαμβάνουν εκτός του τιμήματος, το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, και ζητήματα που άπτονται των εργασιακών (μίνιμουμ 400 εργαζόμενοι), καθώς και κτηριακών υποδομών και προγράμματος.
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Πολιτικό Συμβούλιο
Η πορεία των εξελίξεων γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι εξόχως αποκαλυπτική για τις επιλογές που έκαναν στο παρελθόν οι πολιτικές δυνάμεις.
Οι διαρκείς παρατάσεις λειτουργίας χωρίς άδεια και χωρίς την καταβολή σχετικού τιμήματος, η μη διεξαγωγή διαγωνισμού ήταν πολιτικές επιλογές. Επιλογές διαιώνισης ενός καθεστώτος υποκλοπής του αέρα της χώρας και σκανδαλώδους εύνοιας όσων επιχειρηματικών συμφερόντων κατάφεραν να εκπέμπουν πανελλαδικά.
Αποδείχτηκε ότι το δημόσιο μπορεί να εισπράξει χρήματα, ότι μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό και ότι μπορεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.
Αποδείχτηκε και έγινε παραδεκτό και από την ίδια την αντιπολίτευση ότι έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και να έχει εισπραχθεί το αντίτιμο της χρήσης δημόσιων συχνοτήτων εδώ και 27 χρόνια..
Συνεπώς οι πολιτικές ευθύνες όσων αδράνησαν, συναλλάχθηκαν πολιτικά και επέβαλλαν το καθεστώς της αεροπειρατείας στην Ελλάδα είναι απαράγραπτες.
Η αντιπολίτευση έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ως πρόσχημα για να μην συμπράττει στη συγκρότηση του ΕΣΡ όπως έχει συνταγματική υποχρέωση.
Ενώπιον αυτής της άρνησης και των επαναλαμβανόμενων αποφάσεων του ΣτΕ οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια είναι αντισυνταγματική, η κυβέρνηση μετέφερε, με το άρθρο 2Α του ν.4339/15 τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του 1ου και μόνο διαγωνισμού στη γενική γραμματεία ενημέρωσης.
Υπό το φώς των εξελίξεων σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού θα περάσουν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία εξ ολοκλήρου στο ΕΣΡ.
Συνεπώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση.
Η συνέχιση της άρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το μόνο που θα καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για τη συνέχιση της ασυδοσίας.
Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων.
Η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού,
Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.