«Η συγκυρία θυμάται την Αριστερά στα δύσκολα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους, για να σταματήσει τη καταστροφή. Μέσα σε καταστροφικές συνθήκες ερήμωσης υλοποιούμε μια πολιτική ανακατανομής των βαρών και περιορισμού των ανισοτήτων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά την έναρξη του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε μια πολιτική ανακατανομής των βαρών υπέρ των εργαζόμενων τάξεων αλλά και μια πολιτική περιορισμού των ανισοτήτων», πρόσθεσε και παρέθεσε τα σχετικά μέτρα:
- Έχουμε ήδη ψηφίσει, υλοποιούμε και διευρύνουμε διαρκώς το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση το οποίο έχει περιορίσει τις επιπτώσεις της απόλυτης φτώχειας σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας
- Υλοποιούμε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας που δίνει το κύριο βάρος στην τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας οχτάμηνης διάρκειας με αναδιανομή των πόρων υπέρ των ωφελούμενων και όχι των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης
- Έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων νομοθετώντας την δωρεάν πρόσβαση τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Έχουμε αποκαταστήσει χιλιάδες αντισυνταγματικά απολυμένους του δημόσιου τομέα
- Έχουμε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες επιτύχει το άνοιγμα όλων των σχολείων ομαλά και την διανομή όλων των βιβλίων στην ώρα τους
- Έχουμε καταφέρει να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξασφαλίζοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του σε σύγκρουση με τις θέσεις τόσο των θεσμών όσο και της αντιπολίτευσης που ήθελαν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις αλλά και την μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό.
- Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τις αδικίες που δημιούργησε η κατάργηση του ΕΚΑΣ που δεν καταφέραμε να αποσοβήσουμε.
- Ψηφίσαμε την ρύθμιση για τις 100 δόσεις που έδωσε ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που έδιναν καθημερινή μάχη υπό το βάρος των συσσωρευμένων χρεών
- Και τέλος έχουμε αρχίσει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της εκτεταμένης μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής γεγονός που γίνεται σαφές από την υπεραπόδοση των εσόδων τόσο το 2015, όσο και το 2016.
«Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή της Αριστεράς και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών»
«Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Αριστεράς και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Δείτε τι προτείνει η νεοφιλελεύθερη δημοκρατία του Μητσοτάκης: Να μειωθούν φόροι των επιχειρήσεων, από περικοπή πόρων της υγείας και των δομών πρόνοιας και περίθαλψης που δημιουργήσαμε. Από τη μία υπάρχει το αναποτελεσματικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο κι από την άλλη το μοντέλο της Αριστεράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης 5ετους διάρκειας».
«Εθνικός μας στόχος η μείωση της ανεργίας κατά 10% μέχρι το 2012»
«Διαμορφώνουμε έτσι ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης πενταετούς διάρκειας με ορόσημο το έτος σταθμό: το 2021. Και μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες. Αυτός είναι ο σημαντικότερος εθνικός μας στόχος, για την επόμενη πενταετία, για τον οποίο αξίζει όλοι να συστρατευθούμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «θα δώσουμε μάχες σκληρές στην 2η αξιολόγηση».
Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η στήριξη της εργασίας και η αποκατάσταση των Σ.Σ.Ε., η κοινωνική οικονομία, η συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, είναι τα βασικά πεδία από τα οποία θα κριθούμε. Η άλλη πλευρά της προσπάθειάς μας είναι η εμβάθυνση της απαξιωμένης δημοκρατίας και η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης. Έχουμε διαβεβαιώσει 1 δισ. ευρώ σε διαφυγόντες φόρους σε μόλις 2 χρόνια. Το ίδιο και με το λαθρεμπόριο. Ανοικοδόμηση καταστρεμμένου κοινωνικού κράτους για πρώτη φορά ».
Επιπλέον ανέφερε:
- Εμβάθυνση της απαξιωμένης δημοκρατίας, επιβολή της νομιμότητας σε όλους ανεξαιρέτως, καθώς και καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης.
- Νόμος του κράτους η μεγάλη δέσμευση και πάγια διεκδίκηση της Αριστεράς για νομοθέτηση της απλής αναλογικής.
- Νόμος η ψήφος στα 17.
- Ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά όλων των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα και χαίρουν της ελληνικής παιδείας.
- Σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
- Ξεκίνησε ο μεγάλος κοινωνικός διάλογος για την αναγκαία συνταγματική μεταρρύθμιση, τον εκδημοκρατισμό του συνόλου των κρατικών θεσμών και την προώθηση μορφών άμεσης δημοκρατίας.
«Με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αποδείξαμε ότι δεν μας φοβίζουν εκβιασμοί και τρομοκρατία»
Μιλώντας για το ακανθώδες ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Για πρώτη φορά, μετά από 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θέριεψε η διαπλοκή, μπήκε τάξη στο αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο. Θέσαμε τις βάσεις για τη νομιμότητα και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, τηρώντας μια κορυφαία δέσμευση. Ο διαγωνισμός για τις άδειες μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας, είναι πια μια πραγματικότητα. Αποδείξαμε ότι εμείς δε λογαριάζουμε ονόματα και δε μας φοβίζουν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία. Εξασφαλίσαμε 258 εκατομμύρια για το δημόσιοι ταμείο, εκ των οποίων πάνω από 80 έχουν ήδη κατατεθεί στα κρατικά ταμεία και κατευθύνονται ήδη, στο σύνολο τους, σε δράσεις κοινωνικής προστασίας. Για την στήριξη των παιδικών σταθμών και των δημόσιων νοσοκομείων».
Όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, έχουν «οδηγήσει σε κρεσέντο επιθέσεων που θυμίζουν τη βδομάδα πριν το δημοψήφισμα. Νομίζουν ότι θα υποχωρήσουμε από την πίεση. Ας το ακούσουν κι από δω: όχι μόνο δεν θα υποχωρήσουμε, θα εντείνουμε περισσότερο τον αγώνα μας. Είναι αγώνας για την Αριστερά και τον ελληνικό λαό».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε με πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα»
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη λειτουργία του κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμές για τα στελέχη που αποχώρησαν πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και προτείνοντας τη συγκρότηση μιας επιτροπής δεοντολογίας που θα κρίνει αυστηρά όσους πληγώνουν την εικόνα του κόμματος.
«Άφησα για το τέλος, τα θέματα που αφορούν το κόμμα μας, τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ομολογήσουμε με ειλικρίνεια και τις αδυναμίες μας. Να αποτιμήσουμε όσα συνέβησαν θετικά και αρνητικά από το 1ο στο 2ο συνέδριο. Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε σε όσα αποφασίσαμε στο 1ο συνέδριο αλλά δεν τα κάναμε πράξη. Να εστιάσουμε στις αιτίες της αδυναμίας ώστε να τις διορθώσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας για να τονίσει πως «αποφασίσαμε να γίνει κόμμα των μελών κι όχι των ομάδων και των συνιστωσών».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε με πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κόμμα με δομή συγκεντρωτισμού που αποχώρισε τον περασμένο Ιούλιο συντεταγμένα. Στο όνομα του πλουραλισμού και της δημοκρατίας που δίνει δικαίωμα στη λειτουργιά τάσεων, καταφέραμε να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο: η δημοκρατία να περιορίζεται εντός των τάσεων. Τα μελή που δεν εντάσσονταν σε τάσεις στερούνταν του δικαιώματος αν λαμβάνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων. Φτάσαμε μάλιστα οι συνεδριάσεις των οργάνων μας, να θυμίζουν συνεδριάσεις συνδικαλιστικών οργάνων. Τη δύσκολη περίοδο οι σύντροφοι προσέρχονταν αφού είχαν συνεδριάσει ξεχωριστά και μετά εντός των οργάνων λειτουργούσαν με συγκεντρωτισμό».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα παραπάνω «φαινόμενα κρίσης και παρακμής» για τα οποία «όλοι έχουμε ευθύνη και κυρίως εγώ».
«Το κόμμα πρέπει να ελέγχει τη κυβέρνηση, αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός. Άλλωστε οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας».
«Προτείνω να εκλεγεί επιτροπή δεοντολογίας»
Προτείνοντας την εκλογή επιτροπή δεοντολογίας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται για το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης και κρίνεται αυστηρά. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι διαθέτουμε άλλο ήθος, ανιδιοτέλεια, διάθεση για προσφορά κι όχι διάθεση για θέσεις. Προτείνω πέραν της κεντρικής επιτροπής να εκλεγεί επιτροπή δεοντολογίας που θα εξαντλεί την αυστηρότητα της σε μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν θα αφήνει την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τής μοιάζει. Δεν είμαστε ίδιοι, δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι».
Επιπλέον, «δεν θέλουμε απλώς και μόνο ένα μαζικό κόμμα, αλλά ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς. Όπου τα μέλη και τα στελέχη της δεν θα αντλούν κύρος από το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλεί κύρος από τα μέλη και τα στελέχη του. Δεν λυγίσαμε και δεν πρόκειται να λυγίσουμε όταν απέναντί μας είχαν ασύμμετρες δυνάμεις. Δεν θα λυγίσουμε γιατί δεν είμαστε οι ίδιοι για να αλλάξουμε την κοινωνία και να φέρουμε βαθιές τομές».
«Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά, δεν χουν πια δόντια να δαγκώσουν»
Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Πριν μερικές βδομάδες αναφέρθηκα σε μια αραβική παροιμία: ‘τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωράει’. Σήμερα λέω: ‘Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά, δεν χουν πια δόντια να δαγκώσουν’. Εμείς θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε γιατί η δύναμη μας είναι τεράστια. Έχουμε τη δύναμη του ελληνικού λαού. Θα φέρουμε το δύσκολο έργο εις πέρας, θα καταφέρουμε θα νικήσουμε».