Παρεμβάσεις στη συζήτηση για τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία παρουσίασε στην Ολομέλεια ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, πραγματοποίησαν οι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης της Ενωτικής Αριστεράς και Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων, εκπροσωπώντας τις ευρωκοινοβουλευτικές τους ομάδες, αμέσως μετά τον Επίτροπο.
Απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί, ο κύριος Παπαδημούλης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τα στοιχεία που εμφάνισε η Επιτροπή για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι ενθαρρυντικά, «όμως δεν πρέπει να τηρήσει μονάχα η Ελλάδα τη συμφωνία, και να προχωρήσει γρήγορα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πρέπει κι εσείς οι δανειστές να τηρήσετε τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου».
Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης και του κ. Σόιμπλε, «να αναβληθούν τα πάντα στο βωμό των δικών τους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» – και τόνισε πως αυτό δεν βοηθάει, ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε την ευρωπαϊκή κοινή προσπάθεια. «Και τούτο διότι οι «27», μετά το Brexit, πρέπει να δείξουν ότι προχωρούν ενωμένοι προς την ανάπτυξη, κόντρα σε μια δογματική λιτότητα που απέτυχε».
Τέλος, ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς, υπέδειξε στον Επίτροπο, πως «την Ελλάδα δεν την χρεοκόπησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά οι φίλοι σας της Νέας Δημοκρατίας, που άφησαν ελλείμματα 15,5% το 2009 και δημόσιο χρέος 125%».
Στην τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη αντέδρασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως «η κρίση της Ελλάδας δημιουργήθηκε τη χαμένη δεκαετία του 1980 και τον λαϊκισμό εκείνης της εποχής – λαϊκισμό που δυστυχώς μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ του 2014».
«Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, χρειάζεται ευρωπαϊκός προσανατολισμός, κοινοβουλευτική δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
«Η δήλωσή σας κ. Κεφαλογιάννη, μου επιτρέπει να προσθέσω, πως εκτός από τις μεγάλες ευθύνες του κόμματός σας της ΝΔ για τη χρεοκοπία της χώρας, μεγάλες ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» απάντησε ο κ. Παπαδημούλης.
Στη δική του παρέμβαση ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς τόνισε πως μετά από έξι χρόνια εφαρμογής των μνημονίων στην Ελλάδα, «η χώρα έχει μετατραπεί σε απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο».
Απευθυνόμενος στον Επίτροπο πρόσθεσε πως «τα εκατοντάδες δισ.. που δόθηκαν σαν δάνεια, κύριε Μοσκοβισί, τελικά επέστρεψαν στις τσέπες των δανειστών».
«Η ανάλγητη πολιτική της τρόικας εκτόξευσε στα ύψη το χρέος που ήταν στο 123% του ΑΕΠ το 2010 και θα φθάσει στο 200% το 2016. Μια πολιτική που ενθυλάκωσε, αντί να επιστρέψει, τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών. Μια πολιτική που αρνείται το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ η ΕΕ το κάνει για την Ουκρανία και την Τυνησία. Που υποθηκεύει για ένα αιώνα και ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και βγάζει στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων» ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Ο Ρουμάνος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, Δ. Σ. Φρουνζουλίτσα ( Frunzulica), χρησιμοποίησε το δικαίωμα της μπλε κάρτας και υπέβαλε στον Ν. Μαριά το παρακάτω ερώτημα:
«Δεν νομίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση, πριν την εκταμίευση των δανείων που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο, θα πρέπει να έχει φθάσει σε κάποια αποτελέσματα στις μεταρρυθμίσεις, για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συντάξεις, τον ενεργειακό τομέα και τη διακυβέρνηση των τραπεζών;».
«Φαίνεται ότι δεν έχετε αντιληφθεί, τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα» απάντησε ο Ν. Μαριάς. «Η Ελλάδα έχει πάρει μέχρι στιγμής, τυπικά σε δάνεια, πάνω από 240 δισ. ευρώ. Εάν αυτά τα χρήματα είχαν επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, θα είχε απογειωθεί, δεν θα είχαμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, δεν θα είχαμε φτωχούς και μια κατάσταση διάλυσης της χώρας. Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα: Που πήγαν τα δανεικά; Επέστρεψαν πίσω στους δανειστές. Μόνο 4% πήγαν στην ελληνική οικονομία. Οι συνταγές της τρόικας δεν λύνουν το πρόβλημα» κατέληξε ο ευρωβουλευτής.