Τα ζητήματα του ελληνικού χρέους, του Προσφυγικού και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε, στην Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά το χρέος είπε ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα στην ελληνική οικονομία ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει γρήγορες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις καθώς και ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να επιταχύνει στον τομέα των επενδύσεων χρειάζεται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σταθερή λύση σημαίνει γρήγορη λύση ως το τέλος του χρόνου και είπε χαρακτηριστικά ότι «μια λύση είναι καλή, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά της αλλά και στην ώρα της».
Επίσης ο κ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα του ΔΝΤ και των θεσμών σχετικά με το χρέος. Είπε ότι την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα μείνει ή αν θα φύγει, όμως το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει μια σταθερή λύση που σημαίνει βιώσιμη λύση.
Επιπλέον, αποτιμώντας την συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μπάϊντεν δεν έθεσε το ζήτημα υιοθέτησης εκ μέρους της Ελλάδας της ατζέντας του ΔΝΤ προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος της.
Ο πρωθυπουργός είπε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση έκλεισε κανονικά, ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ότι η συμφωνία εφαρμόζεται από την Ελλάδα και πως αυτή πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, ότι υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με το χρέος και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις επενδύσεις που η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσουν, ενώ του επισήμανε πως αυτό είναι και ένα ζήτημα που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ και σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές επ’ αυτών των ζητημάτων τοποθετήθηκε ο κ. Μπάιντεν, αλλά χωρίς να πει, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «κάντε τα μαθήματά σας».
Σε ότι αφορά το Προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει Plan B, πέραν της συμφωνίας (ΕΕ-Τουρκίας) που εφαρμόζεται και επομένως εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια στήριξη σταθερότητας προς όλους προκειμένου αυτή η συμφωνία να συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε.
Στην ουσία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, εκείνο που ετέθη ήταν ότι αυτό αποτελεί μια μορφή στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής που αυτή την στιγμή σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού.
Ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑ είναι σημαντική η σταθερότητα στην Ευρώπη «και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής σταθερότητας».
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η λύση του συνιστά μια λύση σταθερότητας στην περιοχή, ενώ επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα ασφάλειας, είναι πρόβλημα κατοχής επί της ουσίας, άρα θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλα τα προβλήματα ασφάλειας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μπάιντεν ότι το ζήτημα που αφορά την Ελλάδα είναι εκείνο της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής και από αυτό το ζήτημα ξεκινά η λύση.
Η ουσία, επισημαίνουν οι πηγές της κυβέρνησης, είναι ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο δυνάμεις, ότι υπάρχει επίσης πρόοδος στις συνομιλίες και βάσει αυτού προχωράμε.
Αποτιμώντας το εν γένει κλίμα, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι και στα τρία αυτά ζητήματα οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να στηρίξουν παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών.
Επίσης οι κκ. Τσίπρας και Μπάιντεν συμφώνησαν στο να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης εκ μέρους των ΗΠΑ για τις πρωτοβουλίες τους σε όλα τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν επίσης ότι οι ΗΠΑ συνδέουν, με κάποιο τρόπο, το θέμα του χρέους με την σταθερότητα στην Ευρώπη, την οποία σταθερότητα συνδέουν με την δυνατότητα και για μεγαλύτερες επενδύσεις και για σταθερότερο οικονομικό κλίμα στον κόσμο και αυτός είναι ο λόγος που ενδιαφέρονται να λυθεί το ζήτημα.
«Για τις ΗΠΑ η επίλυση του χρέους είναι ζήτημα σταθερότητας στην Ευρώπη» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές της κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν ανέφερε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι ΗΠΑ, ενώ στο θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ, είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν αυτό το ζήτημα καθώς θεωρούν ότι αφορά την σταθερότητα στην Ευρώπη.
Αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανοιχτή παραμένει η ώρα συνάντησής του με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν και στην συνέχεια θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο.