«Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα, που πραγματοποιείται σήμερα στη σκιά του Brexit και των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται μετά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα για ανάπτυξη, για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ευημερία για όλους τους πολίτες της, δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κινείται σε λάθος κατεύθυνση. «Χρειαζόμαστε», είπε, «μια Ευρώπη που να μπορεί να διαχειρίζεται τη μετανάστευση αποτελεσματικά και με ανθρωπιστικό τρόπο».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι η σημερινή σύνοδος είναι η πρώτη συζήτηση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και εξέφρασε την ελπίδα του «ότι θα βρούμε ένα κοινό βήμα, ένα θετικό βήμα».

Οι ηγέτες της Ε.Ε. έφτασαν διαδοχικά στο κάστρο της Μπρατισλάβας όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη.

Τους αρχηγούς υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος δήλωσε: «Θέλουμε όλοι να δείξουμε ενότητα και ελπίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα είμαστε σε θέση να ετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη για τα πιο βασικά θέματα».

«Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο στη Μπρατισλάβα.

«Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, η κατάσταση είναι κρίσιμη, χρειάζεται να κάνουμε πρακτικά βήματα στον τομέα της άμυνας, της καταπολέμηση της τρομοκρατίας», επισήμανε.

«Η ατζέντα των συνομιλιών θα αφορά την ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα για τους νέους. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να υπερασπίσει τον εαυτό της και θέλουμε τη Γαλλία μέσα στην Ευρώπη», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε θέματα που μας ενώνουν παρά σε αυτά που μας χωρίζουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβακίας και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μίροσλαβ Λάιτσακ προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα. «Η ασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, ίσως και ο ρόλος της ΕΕ ως παγκόσμιος παίκτης είναι θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή σύνοδο», πρόσθεσε ο Λάιτσακ.

«Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την ΕΕ», δήλωσε ο εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας.

«Είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28. Όλες αυτές οι χώρες έχουν ένα συμφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε μια πιο ασφαλή Ευρώπη, στο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όλοι έχουν συμφέρον στην οικονομική συνεργασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Είναι οι Βρετανοί που θα πιέσουν το κουμπί στο τέλος… Νομίζω ότι είναι κρίμα να έχουμε μια σύνοδο κορυφής χωρίς τη Βρετανία καθώς είναι ακόμη μέλος. Αν αποφασίσουν να φύγουν, τότε θα το συζητήσουμε. Σήμερα δεν θα κάνουμε κάτι παραπάνω από το να πάρουμε μια ιδέα του πώς θα αποφασίσουμε τους ερχόμενους μήνες για δύο σημαντικά θέματα: πώς διασφαλίζουμε ότι προστατεύουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας και ότι έχουμε υπό έλεγχο τη μετανάστευση… και δεύτερον, έχουμε μια επιτυχία ότι συνεργαζόμαστε οικονομικά… και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, προσθέτοντας ότι ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι και η καθημερινή ζωή των πολιτών της.

Περιμένω μια ειλικρινή συζήτηση για τα μεγάλα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, η ασφάλεια και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αρχές της αλληλεγγύης.

«Οι προτεραιότητες είναι η ασφάλεια, το θέμα της μετάναστευσης και η οικονομική κρίση και δεν έχουμε άλλη λύση παρά να ασχοληθούμε με αυτές», δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε πρόσθέτοντας ότι θα δουλέψουμε στενά με τη Βρετανία κατά τη διαδικασία του Brexit.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Σύνοδος αρχίζει το πρωί με την άφιξη στον χώρο της συνόδου και την υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας.

10:00-10:30

Άφιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

11:00-13:30

1η συνεδρία εργασιών

13:45-14:00

Οικογενειακή φωτογραφία

14:30-16:00

Ανεπίσημο γεύμα

16:00-16:30

Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας

17:00-19:00

2η συνεδρία εργασιών

19:30-20:30

Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών.