Σε απολογισμό προχώρησε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, μια που ήταν η τελευταία συνεδρίαση πριν από την ολιγοήμερη διακοπή του Αυγούστου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «ήταν μια δύσκολη χρονιά αυτή που πέρασε», καθώς η Ελλάδα βρέθηκε σε οριακό σημείο και χωρίς αξιοπιστία σε όλους του τομείς.
«Καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες και με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, να σώσουμε την Ελλάδα. Και προσθέτως, η Ελλάδα ήδη έχει ξεκινήσει και αλλάζει», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Έχουμε εξασφαλίσει το χρόνο, ακριβώς για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε υποσχεθεί… Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι οι θυσίες που γίνονται σήμερα, και που στο παρελθόν δεν είχαν ανάλογο αντίκρισμα, σήμερα πιάνουν τόπο. Ανακτούμε και πάλι, και αυτό ήταν και μέριμνά μας από το 1974 ως Κίνημα, την ανεξαρτησία μας ως χώρα», είπε.
Αναφέρθηκε στο Μνημόνιο και στη συνέχεια απαρίθμησε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:
• Μεταναστευτικός νόμος, ώστε να εξορθολογιστεί η κοινωνική λειτουργία και να αποδοθούν δικαιώματα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ζουν εδώ και χρόνια ανάμεσά μας, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με μας, όμως ποτέ δεν απολάμβαναν τα ίδια δικαιώματα.
• Διακυβέρνηση ανοιχτή στον πολίτη, με τα νομοσχέδια να τίθενται σε διαβούλευση σε ολόκληρη την κοινωνία.
• ΑΣΕΠ παντού, καταργώντας την αναξιοκρατία και τη φαυλότητα στις προσλήψεις στο δημόσιο.
• Αξιοκρατία στην εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.
• Φορολογικός νόμος, με την εφαρμογή του οποίου γίνεται για πρώτη φορά σημαντική ανακατανομή εισοδημάτων υπέρ των χαμηλόμισθων και καταπολεμάται στη ρίζα της η φοροδιαφυγή.
• Καλλικράτης – νέο μοντέλο στη διάρθρωση του Κράτους, αλλά και στη φιλοσοφία της παροχής της υπηρεσίας που οφείλουμε στον πολίτη.
• Νέα ασφαλιστικό, που εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος, και εξασφαλίζει το δικαίωμα των επόμενων γενιών στη σύνταξη και την περίθαλψη.
• Διαφάνεια σε κάθε πράξη της διοίκησης και της ΤΑ, με την υποχρεωτική δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο.
• Απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης των επιχειρήσεων, για να δώσουμε άμεση ώθηση στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη.
• Αλλαγή των πολιτικών μας για την καταπολέμηση της ανεργίας, με νέα προγράμματα επιθετικής πολιτικής.
• Ολοήμερο νοσοκομείο.
• Ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα, όπως κάνουμε αυτή τη στιγμή με τις μεταφορές, και θα συνεχίσουμε.
Έκλεισε τονίζοντας αυτά που πρέπει να γίνουν και υπενθύμισε την παρουσία που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ. «Θα πραγματοποιήσουμε στη Θεσσαλονίκη Υπουργικό Συμβούλιο, θα ενημερωθείτε σχετικά, γιατί θα υπάρξει ένα πρόγραμμα συναντήσεων με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί όχι μόνο με τα θέματα της Βόρειας Ελλάδας, αλλά με την ημερήσια διάταξη που θα έχουμε για το Σεπτέμβρη.
Η παρουσία μας εκεί πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς τις «φανφάρες» που βλέπαμε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις – νομίζω βέβαια ότι έχουμε αποδείξει τη διαφορετική μας στάση – αλλά πρέπει να είναι ουσιαστική η προσπάθειά μας για να δούμε τις τοπικές συνθήκες, να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχει η Βόρεια Ελλάδα, να κινητοποιήσουμε, θα έλεγα, ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάταξη της χώρας».