Σε τρεις βασικούς άξονες επιχείρησε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ξεκόβοντας παράλληλα τα σενάρια πρόωρων εκλογών και προκρίνοντας το «χαρτί» της σταθερότητας ώστε να επέλθει η ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Σε πρώτο πλάνο βρέθηκε η αποδόμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ οι απαντήσεις του πρωθυπουργού κινήθηκαν μία… οκτάβα υψηλότερα όσον αφορά στα ζητήματα της διαπλοκής και των καναλαρχών. Τρίτο σημείο για το οποίο υπερθεμάτισε ο πρωθυπουργός ήταν η στάση της Γερμανίας, ασκώντας κριτική τόσο στην Άνγκελα Μέρκελ όσο και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το φλέγον θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο υπογράμμισε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ».
Σε αντίθεση με την ομιλία του το Σάββατο, όπου είχε ελάχιστες αναφορές στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζοντάς τον με τη διαπλοκή, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κλιμακώσει τις επιθέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Κυριακή.
Έτσι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί γνήσιο απότοκο του παλαιού πολιτικού συστήματος, τονίζοντας δε πως με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες «έχασε την ευκαιρία να φέρει νέα πνοή και να υπερβεί το όνομα της οικογένειάς του». Προς επίρρωση τούτου ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη διαφορά στάσης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το θέμα της διαπλοκής, καθώς όπως τόνισε ο πρώτος έκανε το παν για να μπλοκάρει τη συγκρότησή του ενώ ο δεύτερος είχε δεσμευθεί για συναίνεση στο θέμα του ΕΣΡ. «Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο στις τηλεοπτικές άδειες, κάπου πρέπει να τον εφαρμόσει» σχολίασε σκωπτικά ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επαναφορά της τάξης στα Εξάρχεια.
Επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει τη δέσμευση Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στην πρόσφατη συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ που περιλαμβάνει ως αντιστάθμισμα σωρεία απολύσεων στους κοινωνικούς τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Η αναφορά αυτή έρχεται σε φυσική αντιδιαστολή με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για διοχέτευση των 246 εκατ. ευρώ από τους καναλάρχες στους ίδιους ακριβώς τομείς, γεγονός που όπως υπογραμμίζουν στο Μαξίμου δείχνει την απόσταση των πολιτικών επιλογών που χωρίζει την κυβέρνηση από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως για να μπορέσει να επέλθει η «δίκαιη ανάπτυξη» σε μόνιμη βάση η Γερμανία θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα, όπως ακριβώς έχει κάνει και η ίδια αναφορικά με τη συμφωνία που υλοποιεί. Προσδιόρισε δε τη φετινή χρονιά ως τη χρονιά με τις σημαντικές αποφάσεις για το χρέος, τονίζοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της κόντρας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών.
Ενδεικτική της αγωνίας του Μαξίμου για το χρέος ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη σημασία της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης της ΕΕ με το ΔΝΤ για το ζήτημα. «Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μεγάλη το 2017. Το αν θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν παράγοντες που μπορούν να δώσουν μια ανάσα στην οικονομία και να δώσουν σήμα στις αγορές για προσέλκυση επενδύσεων.
«Η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός «φωτογραφίζοντας» τη βούληση του Βερολίνου να παραπεμφθεί η επίλυση του χρέους μετά τις εκλογές στη Γερμανία” και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει λύση. «Το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συμμαχιών που έχει συνάψει η χώρα προς μία πιο κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα με φρέσκα τα απόνερα της ευρωμεσογειακής Συνόδου. «Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα για την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός άσκησε σφοδρή κριτική για την απροθυμία του Βερολίνου να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για το χρέος, αποδίδοντας ωστόσο τα εύσημα για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Καυστικός ωστόσο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφορικά με το σχόλιό του για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο. «Ήταν η καλύτερη απόδειξη πως πέτυχε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.