Σε κλιμάκωση της μετωπικής επίθεσης εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού προχωρά η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας τον τόνο της πολιτικής όξυνσης ενόψει της ανόδου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Στο Μοσχάτο μετά από μέρες ενασχόλησης με το προνομιακό για την κυβέρνηση πεδίο των τηλεοπτικών αδειών, που έχει προκαλέσει σχετική αμηχανία, στρέφουν την ατζέντα στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και το νέο διαφαινόμενο αδιέξοδο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Την ίδια ώρα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ «προειδοποίησε» τον πρωθυπουργό για τυχόν επιβολή νέων μέτρων από την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και το ενδεχόμενο μη εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ ευρώ, ζητώντας εκ νέου την παραίτησή του. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη διαβλέπουν νέα «σκληρή διαπραγμάτευση» και επανάληψη των «εφιαλτικών» όπως τα χαρακτηρίζουν «σεναρίων της αέναης διαπραγμάτευσης». Ως εκ τούτου επιχειρούν να πάρουν αντιπολιτευτική θέση ισχύος από νωρίς, αφουγκραζόμενοι την αγωνία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

«Τον καθιστώ προσωπικά υπεύθυνο για την κατηφόρα της οικονομίας και την επιδείνωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να ζήσει ξανά τον εφιάλτη της αέναης διαπραγμάτευσης, μιας ανίκανης και ιδεοληπτικής Κυβέρνησης. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ευθύνες του, ας παραιτηθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος απέφυγε ωστόσο να ζητήσει εκλογές και αρκέστηκε στο αίτημα παραίτησης.

Παράλληλα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εντείνουν την προσπάθεια προσωπικής αποδόμησης του πρωθυπουργού, τον οποίον εγκαλούν σε κάθε ευκαιρία για αναξιοπιστία και αναντιστοιχία λόγων και έργων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών, στο οποίο απαριθμεί τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού στις προηγούμενες ΔΕΘ, θέτοντας το ερώτημα εάν μπορούν οι πολίτες να τον εμπιστευθούν. Και ο εύγλωττος τίτλος του βίντεο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τη στόχευση της ΝΔ: Τα ψέμματα Τσίπρα στη ΔΕΘ.