Δύο «σιωπηλά διαφωνούντες» βουλευτές φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ για πιθανή διαρροή στην ψηφοφορία.
Σε μία με δύο περιπτώσεις βουλευτών έχουν καταλήξει οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στη Βουλή – όχι από εκείνους που ανοιχτά έχουν διαφωνήσει με τα μέτρα και έχουν προκαλέσει θόρυβο τις προηγούμενες ημέρες, αλλά από τους …σιωπηλά διαφωνούντες – αναζητώντας το πού θα μπορούσε να «στραβώσει» για την κυβέρνηση η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Και επειδή πολύς λόγος έγινε καθ’ όλη τη χθεσινή ημέρα δεν συγκαταλέγεται ο Γ. Βούρος σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και φέρεται να διαβεβαίωσε πως και αυτή τη φορά θα στηρίξει την κυβέρνηση.
Ακόμα και αν περάσει, όμως, η κυβέρνηση την αποψινή δοκιμασία και ψηφιστεί το έκτακτο τέλος στα ακίνητα, οι επιτελείς του πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά στο πολιτικό και οικονομικό κλίμα, τότε και η επόμενη, αλλά και η μεθεπόμενη ψηφοφορία στη Βουλή θα κρέμεται σε μία κλωστή.
Και αυτό, όπως έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού στο 24h.gr «δε μπορεί να πάει μακριά». Αυτό λοιπόν στο οποίο ποντάρουν στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, είναι ως τις αρχές Νοεμβρίου, να έχουν ολοκληρωθεί οι αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, σε βάθος τεσσάρων ετών. Να πάψει η αβεβαιότητα ακόμα και αν χρειαστεί να ανακοινωθεί βήμα – βήμα ο οδικός χάρτης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2014 και να αναδειχθεί όλο το εύρος των σκληρών μέτρων σε όλους τους Έλληνες.
Οι αρχές Νοεμβρίου δεν αναφέρονται τυχαία ως ορόσημο από τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Υπολογίζουν ότι μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα εκταμιευθεί η έκτη δόση. Μετά θα αρχίσουν οι διαδικασίες ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012 ο οποίος αναμένεται τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου να είναι νόμος του κράτους. Κατόπιν υπολογίζουν ότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα έχει εγκριθεί από τα δεκαεπτά ευρωπαϊκά κοινοβούλια η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Αυτή είναι η – κατά τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου – αισιόδοξη πρόβλεψη. Διότι η απαισιόδοξη υπολογίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει εμπλοκή σε κάποια από τις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή ή η Γερμανία να επιμείνει στην αλλαγή των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου ή ακόμα και να εισέλθει επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σχέδιο για ελεγχόμενη χρεοκοπία και «hair cut» στο δημόσιο χρέος της τάξης του 50% ή 60%, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία.
Οποιαδήποτε από αυτές τις τρεις αρνητικές εξελίξεις οδηγεί άμεσα σε εκλογές. Αυτό που συνδέει την αισιόδοξη με την απαισιόδοξη εκδοχή των πραγμάτων είναι ότι στο τέλος και των δύο δρόμων, είναι εξαιρετικά πιθανή η διενέργεια πρόωρων εκλογών. Κάτι που παρά τις αναμενόμενες διαβεβαιώσεις Παπανδρέου ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2013» ουδείς κυβερνητικός παράγοντας αποκλείει. Είτε ως προϊόν «ατυχήματος», είτε ως κίνηση στη σκακιέρα.