«Η φέτα είναι ένα προϊόν που θέλουμε να προστατευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ακριβώς προστατεύει τα προϊόντα των άλλων χωρών», δήλωσε στο “Πρακτορείο 104,9 fm” ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας για την παρέμβαση που έκανε στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας – Αλιείας στις Βρυξέλλες, σχετικά με το έλλειμμα προστασίας της φέτας ΠΟΠ, στην υπό ολοκλήρωση συμφωνία CETA, με τον Καναδά.
«Βρισκόμαστε λίγο πριν την αποδοχή μιας συμφωνίας, η οποία ουσιαστικά αφήνει απροστάτευτη περισσότερο τη φέτα και λιγότερο άλλα δύο ελληνικά προϊόντα, τις ελιές Καλαμών και το κρασί Σάμου, αλλά επιμένουμε στη φέτα, γιατί πρόκειται για προϊόν που είναι η σημαία των γεωγραφικών ενδείξεων, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή “Δύο στις 12”, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί η συγκεκριμένη συμφωνία να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία και βεβαίως δεν είναι εύκολο να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο».
«Οι συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τρίτες χώρες είναι συμφωνίες που υποτίθεται ότι προστατεύουν τις ΠΟΠ, τις γεωγραφικές ενδείξεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο συμβούλιο επέμενα ότι είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνάπτει τέτοιου είδους συμφωνίες, για αγροτικά προϊόντα, ιδιαίτερα, ερήμην του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας», είπε ο κ. Αποστόλου.
«Το παράπονο το δικό μας είναι ότι για άλλες περιπτώσεις, εμείς από τη δική μας πλευρά, δείξαμε ευαισθησία και επιμείναμε σε αυτά που διεκδικούσαν άλλα κράτη – μέλη, τους στηρίξαμε μέχρι που αυτό έγινε αποδεκτό και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί σ’ εμάς να υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα;», διερωτήθηκε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η ουσία είναι να μην υπάρχει η λέξη φέτα, διότι όταν ο καταναλωτής βλέπει φέτα, καταλαβαίνει τη φέτα που παράγεται στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο θέμα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, που επίσης συζητήθηκε στο συμβούλιο, ο κ. Αποστόλου τόνισε, ότι, «πρέπει να δείξει μία μεγαλύτερη ευαισθησία ο Επίτροπος Υγείας, γιατί για πολλά ζητήματα έχουμε συμφωνήσει αλλά στη διαδρομή βλέπουμε ότι δεν τα υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολό της», ενώ «θέλει και από εμάς μεγαλύτερη προσπάθεια, ιδιαίτερα στο θέμα ελέγχου, όπου υπάρχει η ιδιαιτερότητα, ότι οι κτηνοτρόφοι μας δηλώνουν τα συμπτώματα όταν είναι αργά».