Η προκαταρκτική και τελική μελέτη για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, την οποία εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παραδόθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε στην Αθήνα το Ε.Μ.Π., σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με θέμα: «Η συμβολή του Ε.Μ.Π. στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας- Ένας χρόνος μετά».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι υπουργοί Χ. Σπίρτζης και Αρ. Μπαλτάς.
O υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπίρτζης, κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση υπογράμμισε πως η ομόψυχη προσπάθεια για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας είναι ένα ελπιδοφόρο γεγονός και επισήμανε: «Είναι ελπιδοφόρο, γιατί πέρα από κόμματα, παρατάξεις, κρατικούς φορείς, επιστημονικούς φορείς, υπάρχει μια άλλη λογική, στο πως προσπαθούμε, στο πως καταφέρνουμε να αναστηλώσουμε το γεφύρι της Πλάκας».
Με αυτή την φράση ο υπουργός συνόψισε τις συντονισμένες προσπάθειες κυβέρνησης, επιστημόνων και φορέων, με κινητήριο επιστημονικό μοχλό το ΕΜΠ, για την επίτευξη της άμεσης αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου.
Ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, υπογράμμισε το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού, για την Ήπειρο και τη χώρα ολόκληρη.
Τέλος, αναφερόμενος και στην σημειολογία, όπως χαρακτηριστικά είπε, του ίδιου του έργου, σημείωσε στην τοποθέτησή του:
«Για μας η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας έχει και μια άλλη σημειολογία, συμβολίζει και κάτι παραπάνω, τον συμβολισμό ενός κατεστραμμένου ιστορικού αρχιτεκτονικού μνημείου και έργου υποδομής, συνδεδεμένου άρρηκτα με την ιστορία της χώρας. Μιας χώρας, που παραλάβαμε κατεστραμμένη και πρέπει να αναστηλώσουμε μαζί με το γεφύρι».
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, κατά την ομιλία του σημείωσε πως η συστράτευση και η συνέργεια πολλών και διαφορετικών φορέων, στις δύσκολες συνθήκες που βρίσκεται η χώρα, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ανάταξης ενός τόσο σπουδαίου μνημείου, όπως το Γεφύρι της Πλάκας.
«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή που αναδεικνύει τη δύναμη της συνέργειας. Στην περίπτωση του λιθόκτιστου μονότοξου γεφυριού της Πλάκας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι υπηρεσίες των υπουργείων Πολιτισμού και Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, ο περιφερειάρχης, οι δημοτικές αρχές, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, οι πολίτες της Ηπείρου, συστρατεύτηκαν όλοι για τη σωτηρία αυτού του εμβληματικού ιστορικού και αρχιτεκτονικού μνημείου. Ο χρόνος που μεσολάβησε έως αυτή τη στιγμή δεν ήταν νεκρός. Συνεκτιμώντας τις ειδικές και δύσκολες συνθήκες αποκατάστασης, εκπονήθηκε μια καινοτόμα μελέτη από το Πολυτεχνείο, με τη συμβολή πολλών και διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων και με την πολύτιμη συνεργασία, των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού», ανέφερε ο κ. Μπαλτάς και σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της μελέτης, συνέπεσε χρονικά τόσο με την χρηματοδότηση του έργου, όσο και με την κινητοποίηση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για την επίτευξη αυτού του στόχου, που αποτελεί επιθυμία της κοινωνίας, της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο οποίος και παρέλαβε το αντίγραφο της μελέτης από τον πρύτανη του Ε.Μ.Π., καθηγητή κ. Ιωάννη Γκόλια.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Σιαράβας ευχαρίστησε το Ε.Μ.Π. για την προσφορά του, αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων που υπάρχει μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση της γέφυρας, σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την εκτέλεση βασικών εργασιών και την εξεύρεση χορηγών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στο πλαίσιο εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος που έχει αποφασιστεί.