Η εκατέρωθεν βούληση για περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Σιγκαπούρης επισφραγίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Σιγκαπουριανό ομόλογό του, Βιβιάν Μπαλακρισνάν, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής χωρών Ευρώπης-Ασίας (ASEM), στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στους ιστορικούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει το συντομότερο στην ίδρυση Πρεσβείας στη Σιγκαπούρη. Ενημέρωσε, επίσης, τον ομόλογό του για την ανάδειξη του Πειραιά σε λιμάνι κομβικής σημασίας για τη Μεσόγειο και την Ευρώπη και διατύπωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις στον τεχνολογικό και χρηματοπιστωτικό τομέα από τη Σιγκαπούρη.
Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και για ζητήματα επενδύσεων και συμφώνησαν στην ανάγκη καλλιέργειας των διμερών πολιτιστικών και ακαδημαϊκών ανταλλαγών, ζήτημα το οποίο θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στη Σιγκαπούρη, τον προσεχή Νοέμβριο.
Συνάντηση και με τον Νορβηγό ομόλογο του
Θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στο μέλλον της Ευρώπης και στο συριακό ζήτημα, καθώς και στις επιπτώσεις που αυτό έχει στην ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Νορβηγό ομόλογό του Μπόργκε Μπρέντε στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ASEM
Ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να αναπτύξει επίσης τις θέσεις της Ελλάδας για τη λύση του κυπριακού ζητήματος, το οποίο, όπως εξήγησε, δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.
Η παρέμβαση του στις εργασίες της Συνόδου
Την ανάγκη ενός ξεκάθαρου σχεδίου δράσης, μιας πιο δομημένης ατζέντας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στις εργασίες της 11ης Συνόδου Κορυφής χωρών Ευρώπης-Ασίας (ASEM).
«Η Ελλάδα είναι υπερήφανη που έχει συνδεθεί στενά με την εδραίωση της πρωτοβουλίας ASEM όταν ασκούσε την Προεδρία της ΕΕ το 1994», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι η ASEM επί δύο δεκαετίες έπαιξε έναν ρόλο-κλειδί ενώνοντας την Ασία και την Ευρώπη.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, πως τώρα, για το μέλλον της ASEM «χρειάζεται μία σε βάθος συζήτηση για τα σοβαρά θέματα, μεγαλύτερη έμφαση σε θεματικές κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κινητικότητα και η συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο ηπείρων» και κυρίως ένα «ξεκάθαρο σχέδιο δράσης , που θα περιγράφει με σαφήνεια τους τομείς – κλειδιά για το διάλογο και τις κοινές πρωτοβουλίες Ασίας-Ευρώπης».
Ο υπουργός Εξωτερικών αρχίζοντας την ομιλία του εξέφρασε πρωτίστως την αλληλεγγύη του στον λαό της Γαλλίας και την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του προς το λαό και την κυβέρνηση της Μογγολίας για τη φιλοξενία τους.