Κλίμα αβεβαιότητας για την έκτη δόση και την έγκριση του νέου δανείου δημιουργούν οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στη χώρα μας, στη συνεδρία ση του Eurogroup. Για δραματικές εξελίξεις μιλάει ευθέως ο Ευ. Βενιζέλος, εάν δεν γίνουν άμεσα όλα όσα πρέπει.

Αφόρητες πιέσεις για πλήρη και άμεση τήρηση όλων των δεσμεύσεων και εφαρμογή των υποχρεώσεων άσκησε χθες στις ελληνικές αρχές το Eurogroup που συνεδρίασε στην Πολωνία. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώθηκε υπήρξε η δραματικών τόνων δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προανήγγειλε τα χειρότερα αν δεν γίνουν άμεσα από την πλευρά της χώρας μας όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές μας.

Όπως γράφει σήμερα στο κύριο θέμα του το «Έθνος», ο υπουργός Οικονομικών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για αποφάσεις που ενδέχεται να ληφθούν ερήμην της Ελλάδας. Τόνισε δε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να κάνει τα πάντα για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά τώρα, αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της Ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε πως έχουν καθοριστική σημασία οι διαρθρωτικές αλλαγές: η μείωση του δημόσιου τομέα και των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
«Όλα αυτά είναι θεμελιώδη στοιχεία του προγράμματος. Είναι αυτά που πρέπει να κάνει και θα κάνει η χώρα μας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε το Eurogroup για τις αποφάσεις που έλαβε ήδη η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως για τη δέσμευση «να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι του 2011 και του 2012 και να οδηγηθούμε στο ταχύτερο σε πρωτογενές πλεόνασμα».

Πάντως, και στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρχε μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα.
«Φήμες, διαρροές και σχόλια που θέτουν σε αμφισβήτηση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών είναι βλαπτικές όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά, για τη διεθνή οικονομία. Αυτό τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ», τόνισε ο Ε. Βενιζέλος.