Έκκληση στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να επιταχύνουν τις διαδικασίες για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ώστε να ξεκινήσει να «τρέχει» το νέο πρόγραμμα, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης φορέων για τα έργα του ΕΣΠΑ που αφορούν τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους δημάρχους για τις προσκλήσεις που πρόκειται να ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να έχουν τη σχετική ετοιμότητα και να υποβάλλουν εγκαίρως τις προτάσεις τους.
«Ο χρόνος είναι χρήμα. Ο χρόνος είναι υποδομές. Ο χρόνος είναι θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «τα υπουργεία δυστυχώς ακόμη και σήμερα καθυστερούν στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού των πολιτικών. Η ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων άσκησης της πολιτικής είναι κρίσιμη για την απόδοση των ωφελειών του ΕΣΠΑ στους πολίτες».
Ειδικότερα ανέφερε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στους τομείς του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία, ενώ υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια και η διαχειριστική αρχή κατάφεραν με έντονη κινητικότητα να ξεπεράσουν με επιτυχία τα προβλήματα που υπήρχαν στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού. Τη σκυτάλη θα πάρουν, στη συνέχεια, οι δράσεις στους τομείς των αντιπλημμυρικών έργων και των απορριμμάτων.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ήδη εξειδικευτεί έργα και δράσεις 473 εκατομμυρίων ευρώ και το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξειδικευτούν δράσεις 226 εκατ. ευρώ που θα ανεβάσουν το ποσοστό εξειδίκευσης στο 75%.
Σε αυτό το πλαίσιο γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι εκδόθηκαν 17 προσκλήσεις προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ για παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών ΑΜΕΑ, κέντρα κοινότητας, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία, δομές αστέγων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα ημερήσιας φροντίδας ΑΜΕΑ. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι στις υποδομές υγείας εντάσσονται ήδη τα έργα ολοκλήρωσης του νοσοκομείου της Βέροιας αλλά και η ολοκλήρωση των εξωτερικών ιατρείων του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Ως το τέλος Ιουλίου θα εκδοθούν νέες προσκλήσεις που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τη χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών και δομών υποστήριξης παιδιών με αναπηρίες, έργα αναβάθμισης κτιριακών υποδομών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έργα εξοπλισμού των σχολείων αλλά και εξοπλισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έργα βελτίωσης μουσειακών υποδομών, επενδύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δράσεις προστασίας σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να χαθούν πόροι.
Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, τόνισε ότι τα κονδύλια που προβλέπονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη νέα διαχειριστική περίοδο είναι πολύ λίγα και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει το ΑΠΘ να είναι δικαιούχος και σε άλλες δράσεις. Αναφέρθηκε όμως και στον Δημήτρη Μαρωνίτη, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή και για τον οποίο είπε ότι αγάπησε και υπηρέτησε την ελληνική γλώσσα όσο λίγοι.
Από την πλευρά του, ο υποδιευθυντής της 3ης ΥΠΕ, Παύλος Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι η τρίτη και η τέταρτη υγειονομική περιφέρεια βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τόνισε ότι υπάρχει υστέρηση σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ ανέφερε ότι για τη νέα πολιτική ηγεσία, το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει μπει σε πρώτη προτεραιότητα.