Εθνικό σχέδιο χωρίς πελατειακές σχέσεις είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέφθηκε χθες το απόγευμα και το βράδυ, τη Μεγαλόπολη και την Τρίπολη, με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία, προ δεκαημέρου, στην περιοχή.
«Προωθούμε την ανάγκη για να υπάρχει ένα εθνικό προοδευτικό σχέδιο για τη χώρα, ριζοσπαστικών αλλαγών, που ξεπερνάνε τα αίτια και αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα προβλήματα που μας δημιούργησαν αυτή την κρίση» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός. Προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα μετατρέψει την Ελλάδα από μια παρασιτική, σε μια παραγωγική οικονομία, ένα κράτος που θα απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν και εμποδίζονται από μια πελατειακή αντίληψη κράτους».
Επεσήμανε ότι οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Διαύγεια, πρέπει να συνεχιστούν, γιατί μόνον έτσι «θα σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε δάνειες» και μπορούμε είπε, «να δώσουμε τόπο και χώρο στις περιφερειακές και τοπικές κοινωνίες, αποκεντρώνοντας εξουσίες, μαζί με πόρους, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε παραγωγική».
Σε ερώτηση που δέχτηκε για τα μνημόνια και το πώς θα βγούμε από αυτά, σημείωσε: «Αν υπήρχε εθνική πανστρατιά που είχα ζητήσει το 2010, αν είχε γίνει το δημοψήφισμα το 2011 και υπήρχε κλίμα συναίνεσης, που πολύ περισσότερο υπάρχει σήμερα, αν όλοι είχαν τότε βοηθήσει, θα είχαμε φύγει από τα μνημόνια, όπως έφυγε η Κύπρος και η Πορτογαλία».
Εκεί, όπως είπε, συμφώνησαν οι πολιτικές δυνάμεις, έκαναν μεταρρυθμίσεις και ανέκτησαν την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και διεθνώς στις αγορές και βγήκαν από τα μνημόνια, και συμπλήρωσε: «Εμείς εδώ αντιθέτως, έβγαζε ο ένας το μάτι του άλλου, γι’ αυτό μιλάω για εθνικό σχέδιο, που θα έπρεπε να υπάρξει από την αρχή μια ευρύτερη συναίνεση».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως πρέπει οι παραγωγικές δυνάμεις να δουλέψουν μαζί. «Είμαι εδώ για να δώσω τον τόνο. Δεν πρέπει να μας πιάσει η μιζέρια, ο Έλληνας και η Ελληνίδα όταν θέλουν μπορούν. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά», τόνισε.
Αναφορικά με τις ζημιές από την κακοκαιρία, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πρωτόγνωρη θεομηνία, με διαστάσεις καταστροφικές. Οπωσδήποτε, η Πολιτεία πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση των ζημιών και να σπεύσει να ξεπεράσει τα προβλήματα του ΕΛΓΑ, για να σταθεί κοντά στους πολίτες της περιοχής».
Επεσήμανε ακόμη, ότι με την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τέτοιες καταστροφές και θα πρέπει να οργανωθούμε και να υπάρχει πρόνοια, ενώ για την πληγείσα περιοχή, χρειάζεται, είπε, ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης, γιατί η περιοχή και ιδιαιτέρως η Μεγαλόπολη, που περνά στην μεταλιγνιτική εποχή, έχει τεράστιες δυνατότητες, αρκεί να δουλέψουμε σωστά.
Για το BREXIT είπε ότι ήδη επηρεάζει την Ευρώπη και «αναδεικνύει τα προβλήματα και τις αδυναμίες της Ευρώπης να ανταποκριθεί στις μεγάλες πρόσφατες κρίσεις που ζήσαμε».
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική και την προσφυγική κρίση και γι’ αυτές, είπε, υπήρξε από πλευράς Ευρώπης η εύκολη αφήγηση, ότι ο καθένας πρέπει να κάνει το δικό του και δεν υπήρχε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης.
Υπογράμμισε πως αν υπήρχε από την ΕΕ κοινή απάντηση και σε σύντομο χρόνο στην κρίση, πιθανόν να μην χρειαζόταν μνημόνιο το 2010, όπως έκανε το 2012 ο Ντράγκι, οποίος είπε «θα κάνω το παν για να χτυπήσω το φόβο των αγορών» και το κατάφερε, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Συμπλήρωσε δε, ότι τέτοιες αδυναμίες της Ευρώπης πρέπει να διορθωθούν, για να αντιμετωπιστούν οι φόβοι και να φύγουν οι ανασφάλειες.
Τέλος, τόνισε ότι «είναι η εποχή που χρειάζεται μεγαλύτερη ενότητα, αλλά και μια Ευρώπη πιο δημοκρατική. Εγώ θα έλεγα «η Ευρώπη των πολιτών» και όχι μόνο η Ευρώπη της ελίτ. Αυτή είναι μια προοδευτική πρόταση, πρέπει να παλέψουμε και να αλλάξει η Ευρώπη, αλλά όσο να γίνει αυτό, πρέπει να βάλουμε στα του οίκου μας μια τάξη».
Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στην Μεγαλόπολη και στην Τρίπολη, συναντήθηκε με τους δημάρχους των περιοχών, καθώς και με στελέχη του κόμματός του.