Αγώνας δρόμου θα είναι για την κυβέρνηση το διάστημα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό δόθηκε το «πράσινο» φως για να προχωρήσουν άμεσα επτά μεγάλες αλλαγές.

Στην κυβερνητική ατζέντα «άμεσης δράσης» βρίσκονται:

Tο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων.
Η επιτάχυνση του ελέγχου των προνοιακών επιδομάτων.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αναδιάρθρωση των φορέων του Δημοσίου.
Οι αλλαγές στα εργασιακά.

Στην κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν πέραν του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου, επτά κορυφαίοι υπουργοί, αλλά και στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, σε συνδυασμό με την περικοπή δαπανών.

Παράλληλα, όπως δημοσιεύει το Έθνος, έγινε προετοιμασία για την αυριανή σύνοδο του Eurogroup, ενώ συζητήθηκαν οι προτεραιότητες που είχαν τεθεί κατά τη θερινή περίοδο (σ.ς τα 47 νομοσχέδια) καθώς και η ανάδειξη νέων προτεραιοτήτων για τους επόμενους δύο μήνες, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από τον κ. Βενιζέλο ως «κολασμένοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι πέρα από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων με την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τον υπουργό Εργασίας, οι οποίες εκτιμάται πως θα αποφέρουν σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες το 2011 και το 2012, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της επισκόπησης των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης τα προνοιακά επιδόματα ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και αν προστεθεί το 1 δισ. για τις επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ, η συνολική δαπάνη υπολογίζεται σε 7,5 δισ. ετησίως. Σε ερώτηση για το πόσο θα μειωθεί το συνολικό ποσό των 7,5 δισ., ο κ. Μόσιαλος, αφού χαρακτήρισε εύλογο το ερώτημα, απάντησε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει η ενιαία βάση δεδομένων, να διαπιστωθούν ενδεχόμενες επικαλύψεις και κατ’ επέκταση ο ακριβής αριθμός των πραγματικών δικαιούχων.

Οσον αφορά το ενιαίο μισθολόγιο και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος έκανε γνωστό πως θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναδιάρθρωση των φορέων με την έκδοση σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

Σχετικά με τον ρόλο της ομάδας δράσης (task force), ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε πως θα είναι «συμβουλευτικός και μόνον» και ότι «η πρωτοβουλία θα ανήκει πάντα στην ελληνική διοίκηση».

Η τεχνική βοήθεια που θα παράσχει η ομάδα δράσης στην ελληνική κυβέρνηση αφορά θέματα φορολογικά, παρακολούθησης δημοσίων δαπανών, απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ, μετανάστευσης και μεγάλων έργων. Θα είναι 25μελής, με τα 2/3 να βρίσκονται στις Βρυξέλλες και το 1/3 στην Ελλάδα.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θα συζητείται είτε η συνδρομή εθνικής διοίκησης, είτε διεθνούς οργανισμού, είτε διεθνών εμπειρογνωμόνων που θα επιλέγονται με ανοιχτές προκηρύξεις, είτε ένας συνδυασμός όλων.