«Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης μας στέλνει ένα μήνυμα να προσπαθήσουμε ο ένας να καταλάβει τον άλλον για να μην ξαναγίνει αυτή η μεγάλη καταστροφή, γιατί δεν αντέχει άλλες καταστροφές η Ελλάδα» σημείωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τον Γράμμο.
Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης λειτουργεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και ο Κάρολος Παπούλιας παραβρέθηκε στην εκδήλωση που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου με θέμα: «Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης- Η εθνική συμφιλίωση και τη συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου».
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη του Πάρκου Ραϋμονδο Αλβανό στην έκθεση φωτογραφικού υλικού που διατρέχει την ιστορία της δυτικής Μακεδονίας από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και τα αιματηρά γεγονότα του εμφυλίου. Εντυπωσιάστηκε από τον χάρτη που είναι αποτυπωμένες όλες οι περιοχές της Ελλάδας με τα χωριά που κάηκαν και οι κάτοικοί τους εκτελέστηκαν από του Ναζί κατακτητές, κοντοστάθηκε παρατηρώντας σχολαστικά τις φωτογραφίες προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στην εποχή του εμφυλίου όπως του στρατηγού Θρασυβούλου Τσακαλώτου, του Μάρκου Βαφειάδη και του γιατρού Πέτρου Κόκκαλη, από τον ΔΣΕ. Για τον τελευταίο σχολίασε ότι «επρόκειτο για διαπρεπή γιατρό και σπουδαία προσωπικότητα» ενώ για τον στρατηγό Τσακαλώτο σημείωσε ότι «κατάστρεψε τα Γιάννενα με τα διαρκή στρατοδικεία και τις αθρόες εκτελέσεις αριστερών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Αλλά ας τα ξεχάσουμε όλα αυτά σήμερα» συμπλήρωσε.
Ο Κάρολος Παπούλιας αμέσως μετά την ξενάγησή του ευχαρίστησε όσους είχαν την ιδέα της δημιουργίας και δούλεψαν για την ολοκλήρωση του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης τονίζοντας πως «το δραματικό για μένα γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι ο εμφύλιος πόλεμος».
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής περίμεναν καρτερικά να τον χαιρετίσουν και να του θυμίσουν στιγμιότυπα από την τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή της Κοτύλης, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2007 που έπληξαν τον Γράμμο.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ιστορικά στιγμιότυπα από τις συζητήσεις που είχε με τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές του εμφυλίου, τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο και τον Μάρκο Βαφειάδη όταν τους ανακοίνωσε την ιδέα για τη δημιουργία του Πάρκου και τη θέληση και των δύο να έλθουν στη θεμελίωσή του και να δώσουν τα χέρια, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στους Έλληνες.
Στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης παραβρέθηκε και η κόρη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Σοφία Παπανδρέου, ενώ ο Μανώλης Γλέζος που ήταν στους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης δεν κατάφερε να παραβρεθεί και οι οργανωτές διάβασαν το μήνυμά του.
Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης βρίσκεται στα λιβάδια της Κοτύλης και άρχισε να λειτουργεί το 2012 υπό την αιγίδα του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έχουν οργανωθεί 24 συνέδρια από πανεπιστήμια και άλλες επιστημονικές οργανώσεις, ενώ 17.000 άτομα ακόμη και σχολεία έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του.