Με φόντο το όργιο φημών για ελληνική χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει στη σημερινή συνομιλία, στις 7 το απόγευμα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο να μεταφέρει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για επίσπευση των μέτρων.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου, την έγκριση δηλαδή από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια του νέου μηχανισμού βοήθειας (EFSF) και τις αντιστάσεις που υπάρχουν σε ορισμένα κράτη, καθώς και την υλοποίηση του PSI, του μηχανισμού εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.

Ο Γ. Παπανδρέου θα διαβεβαιώσει την Άγγελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί για τις προθέσεις του, έχοντας ήδη εξαγγείλει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (που μειώνει μέχρι 40% τις αποδοχές), την εργασιακή εφεδρεία σε 151 φορείς, αλλά και την επέκτασή της σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, προκειμένου να απομακρύνει τα εφιαλτικά σενάρια της χρεοκοπίας.

Νωρίτερα σήμερα, και πριν από την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει σε άτυπη συνεδρίαση την Κυβερνητική Επιτροπή, προκειμένου να ζητήσει και τη γνώμη των βασικών υπουργών της κυβέρνησης.

Οι πιέσεις από την Ε.Ε. και κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας είναι ασφυκτικές. Ακόμα και έπειτα από τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη και την Κυριακή, οι δανειστές μας δεν έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και έτσι οι απαιτήσεις τους στράφηκαν προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.