Για τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών μίλησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας καθώς και για τις επιπτώσεις από το Brexit. Ο κ. Ρήγας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο αξιολόγησε το αποτέλεσμα των Ισπανικών εκλογών και επεσήμανε ότι η ενωμένη αριστερά έδωσε μεγάλη μάχη και ότι παρόλο που τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα μπορεί να ηγηθεί σ ένα μέτωπο κατά της λιτότητας τόσο στην Ιβηρική χερσόνησο όσο και στην Ευρώπη.

Για το Brexit ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία, στέλνει σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας στις πολιτικές λιτότητας οι οποίες ασκούνται από την γραφειοκρατία της Ε.Ε. και τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις της ηπείρου, επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ασκεί έντονη κριτική στο δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στις διαδικασίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Παράλληλα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε και από την Κεντρική Επιτροπή, είναι να μπορέσει να βγει η χώρα από την επιτήρηση και να ασκήσει πολιτική. «Το περασμένο καλοκαίρι επιλέξαμε την πολιτικό – οικονομική σταθερότητα στην χώρα, συνυπολογίζοντας και την ρευστή κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο. Εκ του αποτελέσματος η επιλογή αυτή δείχνει να έχει αποτέλεσμα, πλέον έχουμε συμμάχους στο κοινό μέτωπο εναντίον των πολιτικών λιτότητας και στην περισσότερη δημοκρατία που έχει ανάγκη η Ευρώπη, σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν μόνοι εναντίον όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο είπε ότι «πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές στην χώρα μας, εκτός από την οικονομική κρίση πρέπει να αλλάξουν και πολλά πράγματα σε θεσμικό επίπεδο, υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος».

«Να δούμε και τι θα απαντήσουν μέσα στην βουλή και τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν έχουν απόλυτη συμφωνία όσον αφορά την απλή αναλογική, ορισμένα που το συζητούν θέτουν το μπόνους ως προϋπόθεση», συμπλήρωσε.

«Η δίκη μας πρόταση είναι ότι σ` ένα σύστημα απλής αναλογικής δεν είναι λογικό το όριο του 3%, η διάθεσή μας είναι να υπάρξει συναίνεση».