Δριμεία κριτική στη ΝΔ για τις θέσεις της στα εργασιακά άσκησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ενώ αναφέρθηκε και στην παρέμβαση των «53+» για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφορικά με παρέμβαση των «53+» για τη συνταγματική αναθεώρηση και αν αυτό δημιουργεί ρωγμή στη συνοχή και θέμα στην κυβέρνηση, η κ. Σβίγκου τόνισε: «Καμιά ρωγμή». Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό μας υπάρχει διάλογος τόσο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο όσο και τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία είναι και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Η συνταγματική αναθεώρηση είναι και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», επισήμανε και τόνισε ότι «αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν υπάρχει καμία “ρωγμή”».

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, είπε ότι απορρίπτει κάθε αλλαγή στον εκλογικό νόμο, ότι δεν έχει πρόταση να καταθέσει και πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι «να περισώσει το μαγαζί της».

Ως προς τα εργασιακά η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «δεν θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα της ΝΔ στα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων». «Είμαστε απόλυτοι ως προς την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και ως προς την απόρριψη όλων των παράλογων και αποκρουστικών απαιτήσεων που έχει η πλευρά των δανειστών συνεπικουρούμενη από τη ΝΔ», σημείωσε για να υποστηρίξει ότι «η ΝΔ φορά την προβιά των δανειστών εντός της χώρας και πιέζει για μεγαλύτερη περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων».

Ως προς τη χθεσινή συγκέντρωση, σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έπαιξε και έχασε με τους “Παραιτηθείτε”, παρασύρθηκε από κακούς συμβούλους», επισημαίνοντας ότι «τα κινήματα δεν φτιάχνονται καθ’ υπαγόρευση». Τόνισε ότι στις ανάγκες των πολιτών πρέπει να απαντήσουμε, «και αυτό δεν γίνεται με τον ακραίο λαϊκισμό και τη συνθηματολογία της ΝΔ».

«Ο κ. Μητσοτάκης έπαιξε κι έχασε με τους “Παραιτηθείτε”»

Κληθείσα, ειδικότερα, να αξιολογήσει τη χτεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, σχολίασε σκωπτικά ότι «τώρα που είδαμε όλοι ότι δεν ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση, η ΝΔ θα πει ότι δεν ήταν πίσω από τη συγκέντρωση» και πως «αν είχε κόσμο, θα έλεγε ότι ο κόσμος βροντοφωνάζει “παραιτηθείτε” και η ΝΔ στέκεται στο πλευρό των πολιτών»

«Η ΝΔ έπαιξε και έχασε και ο κ. Μητσοτάκης παρασύρθηκε από κακούς συμβούλους που τον προέτρεψαν και χθες να αναφερθεί στο “παραιτηθείτε” από το βήμα της Βουλής, καλώντας την κυβέρνηση να προστατεύσει τη διαδήλωση και άλλα τέτοια “περίεργα”», ανέφερε. Επισήμανε ότι τα κινήματα δεν φτιάχνονται καθ’ υπαγόρευση και πρόσθεσε ότι «πρέπει να απαντήσουμε» στην αγωνία του κόσμου να δει το δίκαιο μοίρασμα της ανάπτυξης που πρέπει να έρθει, τις θέσεις εργασίας, τη στήριξη και επανανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

«Υπάρχει αυτή η κοινωνική αγωνία, σε αυτήν πρέπει να απαντήσουμε και όχι σε ένα τεχνητό κλίμα πόλωσης, που προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες η Ν.Δ. να κατασκευάσει για τα δικά της συμφέροντ»”, τόνισε.

«Ο κόσμος υποκινείται από τα προβλήματά του. Από αυτά υποκινείται, από κανέναν άλλον δεν υποκινείται. Αυτό πρέπει να καταλάβετε», απάντησε, παρεμβαίνοντας, σε αναφορές του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου, και προσέθεσε πως ό,τι και να ανακαλύψει η ΝΔ, «αντιεξουσιαστές, εξωγήινους», ό,τι και να εφεύρετε, κάντε την αυτοκριτική σας, δείτε αν το κόμμα σας μπορεί να απευθυνθεί στους πολίτες, και αντιπροτείνετε επιτέλους κάτι για την πορεία αυτής της χώρας».

«Δεν θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα της ΝΔ στα εργασιακά»

Αναφορικά με τα εργασιακά είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε φόρουμ για την απασχόληση, μίλησε για κατάργηση της απεργίας και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, για να υπογραμμίσει: «Το δικό σας πρόγραμμα εμείς δεν θα το φέρουμε για ψήφιση. Αυτό είναι το δικό σας πρόγραμμα, αυτό που θέλατε να υλοποιήσετε». «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα της ΝΔ για περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων δεν πρόκειται να το υλοποιήσουμε. Για τις ομαδικές απολύσεις με τις οποίες ο κ. Σαμαράς και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει επίσης δεν πρόκειται να συζητήσουμε με τη ΝΔ», σημείωσε. Ακόμη είπε ότι η ΝΔ πρέπει να καταλάβει ότι «τα προβλήματα και οι ανάγκες των πολιτών δεν απαντιούνται ούτε με συνθηματολογία, ούτε με ακραίο λαϊκισμό και σίγουρα δεν πρόκειται τα προβλήματα να επιλυθούν με επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων».

«Απόψε το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας»

Η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στην παρουσίαση απόψε στο Μουσείο της Ακρόπολης του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα. Είπε ότι θα αποτυπωθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και η αναπτυξιακή της στρατηγική και ως προς τα μεγάλα έργα και ως προς τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, παρουσιάζοντας όλα εκείνα τα εργαλεία τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ευρισκόμενη σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, με το χάος των αναπτυξιακών νόμων, με τα 6.500 ανολοκλήρωτα αναπτυξιακά σχέδια και με την πλήρη κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος αλλά και κάθε μέριμνας για το περιβάλλον.