Ο αγροτικός χώρος έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αφού τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2016, δείχνουν ότι η ανοδική πορεία που είχαν το 2015 το εισόδημα των αγροτών και οι εξαγωγές, θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από τα Ιωάννινα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο ημερίδας για την αιγοπροβατοτροφία.
Ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως, αυτή την περίοδο το υπουργείο του βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς γυρίζει σελίδα στα προβλήματα ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία.
«Η δική μας κυβέρνηση μας ήταν υποχρεωμένη, σε δύσκολες δημοσιονομικά και παραγωγικά συνθήκες, να επιλύσει ταχύτατα, οικονομικά, διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα σε νεκρό χρόνο, υπό την πίεση μάλιστα μιας συμφωνίας, που απαιτούσε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα με επιπτώσεις. Περάσαμε τις δύσκολες ημέρες. Ανοίγεται μπροστά μας ένας βατός δρόμος», είπε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Στην ομιλία προς τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους φορείς της Ηπείρου, είπε πως 2015, ήταν η πρώτη χρονιά, μετά από πολλά χρόνια, που δεν είχαμε το καθιερωμένο πρόστιμο των 320-350 εκατ. ευρώ για τους βοσκοτόπους. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν στις πληρωμές, οφείλονται στις διατάξεις του κανονισμού εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, που σε κάθε περίπτωση, ήταν επιλογή η οποία έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπηρετεί ένα βασικό αίτημα του χώρου, σημείωσε ο κ. Αποστόλου, που είναι οι ξεκάθαροι κανόνες και η διαφάνεια στην αγορά του γάλακτος και του κρέατος, ενώ παρότρυνε τους βιομηχάνους να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης του γάλακτος.
«Επιμέναμε εδώ και καιρό και επιμένουμε και σήμερα που γίναμε πολλοί -στις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας- στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος για τα συγκεκριμένα προϊόντα και ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά. Είναι προαιρετική η εφαρμογή του μέτρου, μπορούν να το κάνουν οι βιομήχανοι του χώρου ως μια ελάχιστη προσφορά στους κτηνοτρόφους αλλά και στους καταναλωτές».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι η χώρα βρέθηκε μπροστά σε μια συμφωνία, που η εφαρμογή της διασφάλιζε τη παραμονή της στην ΕΕ, αλλά είχε επιπτώσεις και στον αγροτικό χώρο. Παράλληλα όμως, ανέφερε ότι κάθε χρόνο, εισρέουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι 3,5 δισ. ευρώ, τα 2,5 δισ. για ενισχύσεις και περί το 1 δισ. για επενδύσεις.
Ο κ. Αποστόλου είπε ότι ο αγροτικός χώρος είχε τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα. «Έχετε δίκιο για τις καθυστερήσεις των πληρωμών. Είναι όμως η ίδια η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο που δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Παρ’ όλα αυτά, εμείς πήγαμε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που και αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακόμα πληρώσει τις ενισχύσεις. Γι’ αυτό και ο Επίτροπος Γεωργίας, ο Χόγκαν, παρέτεινε τις πληρωμές του 2015 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2016.
Το κυριότερο όμως για μας είναι ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό, ώστε να αποφευχθούν νέα πρόστιμα και καταλογισμοί που έχουν εξελιχθεί σε “κατάρα” για τον αγροτικό τομέα».
Ο Β. Αποστόλου έκανε λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες γύρω από το θέμα με την ονομασία της φέτας και διαβεβαίωσε πως «η προοπτική του εθνικού μας προϊόντος είναι υψηλή και το όνομά του είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ για τις τρίτες χώρες, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως προστασία, δίνουμε μάχη για να βελτιώσουμε το καθεστώς που κληρονομήσαμε και να κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Επίσης, ζήτησε σε αυτή την προσπάθεια, τη στήριξη των ίδιων των αγροτών και των φορέων τους, των επιστημόνων, των τεχνοκρατών, των επιχειρηματιών, των πολιτικών δυνάμεων, «με ανοιχτό μυαλό, χωρίς μικροψυχίες».
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης απέδωσε τα εύσημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις προσπάθειές του στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Ο κ. Καχριμάνης, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό χώρο, με την παροιμία, «δεν είδα από τα μάτια, είδα από τα φρύδια», ευχαρίστησε τον κ. Αποστόλου και είπε: «Εσείς λύσατε τα προβλήματα, τα οποία άλλοι ούτε τα καταλάβαιναν».