Ισχυρό πλήγμα δέχονται τα φημισμένα ελληνικά προϊόντα με τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στην εκάστοτε χώρα να τα «εκμεταλλεύεται» και να τα «βαφτίζει» ως δικά της, ενώ ήδη η Ελλάδα μετράει πολλές χαμένες μάχες. Τούρκοι, Καναδοί, Τσέχοι, Αφρικανοί και άλλοι έχουν καταφέρει μεγάλα χτυπήματα στα ελληνικά προϊόντα, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να υπερασπιστεί επαρκώς προϊόντα-σφραγίδα της χώρας. Τρανταχτά παραδείγματα η «ναυαρχίδα» των ελληνικών Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), η φέτα, με εξαγωγές που ξεπερνούν τα 380 εκατ. ευρώ ετησίως, οι ελιές Καλαμάτας και φυσικά το τελευταίο χτύπημα με το τσέχικο… «greek yogurt» και η φέτα… Νοτίου Αφρικής! Η Ελλάδα εκχωρεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα και μάλιστα δεν λαμβάνει απολύτως κανένα αντάλλαγμα για αυτό, ενώ μέσα από νέες συμφωνίες έρχονται και άλλες ήττες, όπως η συμφωνία TTIP.
Οι μάχες της ελληνικής φέτας
Η έρευνα του ελληνικού γραφείου για την Αφρική έδειξε:
- Ύπαρξη μιας και μόνο εισαγόμενης φέτας, και μάλιστα της ελληνικής «Δωδώνη»
- Όλα ανεξαιρέτως τα παρεμφερή προϊόντα τύπου φέτας είναι αποκλειστικά παραγωγής Νότιας Αφρικής
- Κατ’ αντίθεση με τους τυποποιημένους όρους παραγωγής φέτας σχεδόν όλα τα τοπικά προϊόντα παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα, με τρεις μόνο εξαιρέσεις οποίες αναφέρουν χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος (δύο αποκλειστικά αιγοπρόβειου και μια πρόσμιξη αγελαδινού/αιγοπρόβειου)
- Πράγματι, εξαιρουμένων ελάχιστων προϊόντων οποία φέρουν ένδειξη «τύπου φέτας» (style), είναι γενικευμένη η χρήση της ονομασίας «feta» με μόνες άλλες ειδικότερες ενδείξεις ως προς τυχόν επιπλέον συστατικά (π.χ. with herbs, with black pepper κλπ.)
- Η χρήση της ονομασίας «feta» στην τοπική αγορά γίνεται από τους οκτώ τοπικούς παραγωγούς Woolworths, Fairview, Pick n’Pay, Haryson’s, Simonsberg, Clover, Karoo, Meze.
Η Ελλάδα έχασε τις ελιές καλαμών
Η αμαρτωλή ιστορία με το ελληνικό γιαούρτι
Ο πλούτος των ΠΟΠ και ΠΓΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει επίσημα πάνω από 100 ελληνικά προϊόντα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια με 31 προϊόντα, τα 29 είναι ελαιόλαδα, τα 21 τυριά, τα 11 ποικιλίες ελιάς και τα 9 προϊόντα των υπολοίπων κατηγοριών. Το 2013 διακινήθηκαν συνολικά -τόσο εγχώρια, όσο και στο εξωτερικό- πάνω από 160.000 τόνοι προϊόντων. Η φέτα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, όντας το πλέον αναγνωρίσιμο ελληνικό προϊόν.