Μετ’ εμποδίων γίνεται η αλλαγή ατζέντας που επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου στην διακυβέρνηση και τις μεγάλες θεσμικές τομές με την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για την αναστροφή του κλίματος, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη σφυγμομέτρηση της Κάπα Research, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να εκλαμβάνουν τα αποτελέσματα ως έμμεση επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που έκαναν για αναστροφή του κλίματος με το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Αυτοί που προέβλεπαν, ή απλώς ήλπιζαν σε δημοσκοπική κατάρρευση των κυβερνητικών κομμάτων, και προσπάθησαν μάλιστα να διαμορφώσουν τεχνητά τέτοια εικόνα, έχουν πέσει έξω» αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ τονίζουν πως η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση και το «ακομμάτιστο» όπως σημειώνουν σκωπτικά κίνημα Παραιτηθείτε.

Ωστόσο, την ίδια ώρα διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας για επιμέρους ζητήματα των πυλώνων, πάνω στην οποία επιχειρεί να γυρίσει την ατζέντα το Μέγαρο Μαξίμου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενα κυρίως από την Κίνηση των 53+ ζητούν μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του Γιώργου Κυρίτση στο commonality.gr, στο οποίο ο βουλευτής σημειώνει ότι «πρωτοβουλίες όπως η συνταγματική αναθεώρηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και ότι «μια χαρούλα είναι το Σύνταγμα, τηρουμένων των αναλογιών».

Στο Μαξίμου έχουν εκφράσει ανοιχτά την ανάγκη για στροφή στην κοινωνία και τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Γνωρίζουν ωστόσο ότι τα περιθώρια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι ασφυκτικά, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στα νομοθετήματα που έρχονται μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, αρχής γενομένης από τον ρετουσαρισμένο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίζεται εντός της εβδομάδας, ενώ θα ακολουθήσουν αυτά για την τόνωση των εσόδων και την ολική αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με κοινωνικό πρόσημο.

Την ίδια ώρα πάντως, διαφωνίες παρατηρούνται και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αρκετά στελέχη πέραν και της Κουμουνδούρου να τάσσονται υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 9,84 τόνισε πως «τα θέματα της συνεργασίας και της ακυβερνησίας απομυθοποιήθηκαν, αποδομήθηκαν ή απέκτησαν ένα νέο περιεχόμενο μέσα από τα πολλά κόμματα και τις συνεργασίες», τασσόμενος υπέρ της πλήρους κατάργησης του μπόνους και της διατήρησης του ορίου εισόδου στη Βουλή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Πάντως, η πρόταση που δείχνει να επικρατεί επί του παρόντος στο Μαξίμου, είναι η υιοθέτηση της απλής αναλογικής στις δύο πρώτες κατανομές, αλλά διατήρηση bonus περίπου 30 εδρών στην τρίτη κατανομή, με το δώρο των 30 περίπου εδρών να διανείμεται μονάχα εάν υπάρχει προγραμματική συμφωνία προεκλογικά μεταξύ των κομμάτων που θα συνεργαστούν και εάν ξεπερνούν κατ’ άθροισμα το 40%.