Νερό στο μύλο της ρητορικής περί ανάκαμψης ρίχνει το κλείσιμο της συμφωνίας για το Ελληνικό με την ανάδοχο εταιρεία Lamda Development. Και μπορεί η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης να έγινε κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, όπερ ήδη έχει δρομολογηθεί, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης της υπάρχουσας συμφωνίας από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο Μαξίμου κάνουν λόγο για συμφωνία ορόσημο καθώς δίνει το έναυσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης ενός μείζονος αναπτυξιακού έργου, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση για τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει πιθανότατα σήμερα τετ α τετ με τους δημάρχους των όμορων δήμων, οι οποίοι θα αποτελέσουν και τους κατεξοχήν ωφελημένους από το deal του Ελληνικού.

Ενδεικτικά της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στην επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι τα όσα ανέφερε την Τρίτη κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας πως στη συμφωνία για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει δύο σκέλη. Το ένα που αφορά το τίμημα της παραχώρησης, το οποίο και έμεινε επί της ουσίας ίδιο και το δεύτερο, το οποίο αφορά τις δεσμεύσεις της αναδόχου για άμεσες επενδύσεις άρα και σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας καθώς και τη δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.

Όσον αφορά στο τίμημα της παραχώρησης, στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως όποιο και αν ήταν το τελικό ποσό, «αυτό εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων διοχετεύεται απευθείας στην εξυπηρέτηση του χρέους με αποτέλεσμα να μην έχει κάποια ουσιαστική θετική επίπτωση στην οικονομία». Αντιθέτως, στο κυβερνητικό επιτελείο ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στην αύξηση του ποσού άμεσων επενδύσεων για δημόσιες υποδομές, καθώς με τις αλλαγές που επετεύχθησαν στο τεράστιο έργο ανάπλασης «εξασφαλίζονται οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, με την αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου και τη μείωση της δόμησης, ικανοποιούν την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα με το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων, ενώ η αύξηση των επενδύσεων, με δημόσιο όφελος, από πλευράς του αναδόχου, συμβάλλει στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Τούτων δοθέντων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το συνολικό όφελος του δημοσίου από τη παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ (τίμημα) + 1,5 δισ. (δημόσια έργα), ήτοι στα 2,415 δισ. ευρώ, ωστόσο, το σημαντικότερο είναι, ότι το έργο θα ξεκινήσει από το Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής.

«Η προηγούμενη μορφή της σύμβασης άφηνε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πρώτα τα έργα δόμησης και όταν αυτά απέδιδαν να κατασκευάζονταν μέρος του πάρκου. Τώρα με τη δέσμευση για 1 δισ. δημόσια έργα άμεσα, εξασφαλίζεται ότι στη πρώτη πενταετία οι πολίτες της Αττικής θα μπορούν να απολαμβάνουν το Πάρκο του Ελληνικού. Επίσης με τις παραπάνω αλλαγές, το τίμημα της συνολικής επένδυσης αυξάνεται από τα  5,4 δισ. περίπου στα 7 δισ. ευρώ», σημειώνουν.

Πέραν τούτου, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα εν λόγω ποσά δεν περιλαμβάνεται και η δημοπράτηση της άδειας καζίνο στο Ελληνικό, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, το οικονομικό όφελος της οποίας θα διοχετευτεί στο Δημόσιο και τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στο χρέος.

Ακόμη, κατά το Μαξίμου, με την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης ανατρέπεται πλήρως ο συσχετισμός Πρασίνου και οικοδομήσιμης γης στο Ελληνικό.

«Η οικοδομήσιμη γη μειώνεται από τα 3.600.000 τ.μ. στα 2.700.000 τ.μ. , ενώ οι συνολικοί χώροι Πρασίνου ανέρχονται στα 2.900.000 τ.μ. Από τα 2.900.000 τ.μ. πρασίνου, που προσεγγίσει σε ποσοστό  το 50% της συνολικής επιφάνειας παραχώρησης,  τα 2.000.000 τ.μ. θα είναι ενιαίο και ανεμπόδιστης πρόσβασης Πάρκο, επιπλέον 300.000 τ.μ. εφαπτόμενα στο ενιαίο Πάρκο, χώρος που είτε θα επεκταθεί το Πάρκο είτε θα μεταφερθούν δημόσιες χρήσεις κτιρίων από το υπόλοιπο λεκανοπέδιο με σκοπό να δημιουργηθούν αντίστοιχου εμβαδού πνεύμονες πρασίνου σε κατοικημένες περιοχές του κέντρου. Και τα υπόλοιπα 600.000 τ.μ. άθροισμα πράσινων τμημάτων σ ε όλη την έκταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.