Για το νέο σχέδιο της Κομισιόν  για την προσφυγική κρίση μίλησε ο Επιτρόπος Mετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη συνεργασία ιδίως με αφρικανικές χώρες επί τη βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας προσαρμοσμένης όμως σε κάθε χώρα. Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί με 62 δις. ευρώ. Πρόκειται επίσης να εκδοθεί μια νέα μπλε κάρτα για να διευκολυνθεί η νόμιμη μετανάστευση πολιτών από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν υψηλή κατάρτιση.

«Η Κομισιόν θα προτείνει νέες συνεργασίες για το προσφυγικό ιδίως με την Αφρική. Συγχρόνως προτείνουμε καταρχάς σε εννιά χώρες, οι οποίες είναι χώρες προέλευσης ή χώρες διέλευσης, μια νέα ευρεία και βιώσιμη συνεργασία. Η Ιορδανία, ο Λίβανος η Τυνησία, ο Νίγηρας, το Μάλι, η Αιθιοπία, η Σενεγάλη η Νιγηρία και η Λιβύη. Αλλά θα προστεθούν με την πάροδο του χρόνου και άλλες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Ο στόχος είναι η καταπολέμηση των αιτίων της φυγής και η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Η ιδέα οικοδομείται πάνω σε εμπειρίες τις οποίες αποκτήσαμε από τη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Δεν θα είναι όμως μια απλή αντιγραφή. Δεν μπορεί κανείς να μεταφέρει τα ίδια μέτρα /τις ίδιες δράσεις σε όλες τις χώρες. Θέλουμε περισσότερο μέτρα κατάλληλα προσαρμοσμένα σε κάθε μία χώρα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Για την μπλε κάρτα ανέφερε: «Η μπλε κάρτα η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες υψηλής κατάρτισης από τρίτες χώρες να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας στην Ε.Ε. είναι μία δυνατότητα ώστε να επιτευχθεί μια οργανωμένη μετανάστευση. Δημιουργούμε έναν νόμιμο τρόπο για εκείνους οι οποίοι θέλουν να έλθουν στην Ευρώπη και να τηρήσουν του κανόνες μας. Η μπλε κάρτα όμως ήταν πολύ περιοριστική. Λειτούργησε στην πραγματικότητα μόνο στη Γερμανία.

Το 2014 εκδόθηκαν 13.852 μπλε κάρτες, σχεδόν 12.000 από αυτές στη Γερμανία. Θέλουμε να καταθέσουμε ένα σχέδιο νόμου το οποίο να καθιστά την μπλε κάρτα πιο ευέλικτη και πιο ελκυστική. Η Ευρώπη, λόγω της δημογραφικής εξέλιξης τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται επειγόντως εξειδικευμένους εργαζόμενους ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ευημερία και η παραγωγικότητα στην ήπειρό μας. Θα υπάρξει μια σειρά από καινοτομίες: στο μέλλον θα μπορούν να κάνουν αίτηση και οι πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε κάποια χώρα μέλος της Ε.Ε., και οι οποίοι έχουν δικαίωμα για άσυλο και υψηλή κατάρτιση.

Οι προϋποθέσεις πρόσβασης στην μπλε κάρτα θα διευκολυνθούν: ο υποψήφιος πρέπει απλώς να καταθέσει μια σύμβαση εργασίας, η οποία να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες και όχι να ισχύει όπως μέχρι τώρα για ένα χρόνο. Ο κάτοχος μιας μπλε κάρτας θα μπορεί να κάνει αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής μετά από τρία αντί για πέντε χρόνια. Εκτός τούτου, τα εισοδηματικά όρια για την απόκτηση της μπλε κάρτας θα μπορούν να μειωθούν στο ένα τρίτο, έτσι ώστε αυξηθεί η εμβέλεια / το εύρος τους. Επιπλέον θα διευκολυνθεί η συνένωση των οικογενειών για τους υψηλής κατάρτισης εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Και τέλος ο κάτοχος της μπλε κάρτας θα μπορεί στο μέλλον να μετακινείται και να μετεγκαθίσταται ευκολότερα εντός της Ε.Ε.

Επιπλέον θα του επιτραπεί να εργάζεται παράλληλα με την υπαλληλική του απασχόληση και ως ελεύθερος επαγγελματίας, κάτι το οποίο στοχεύει στο να ενισχύσει την ίδρυση επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως θα υπάρξουν και μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις παραμορφώσεις (της αγοράς εργασίας) και τα μειονεκτήματα για τους κατοίκους της Ε.Ε. λόγω της πρόσβασης των υψηλά καταρτισμένων πολιτών τρίτων χωρών σε συγκεκριμένους τομείς. Είναι μια ισορροπημένη προσέγγιση».