Με μεγάλη δυσκολία και σε μια προσπάθεια να τηρήσει τις ισορροπίες εντός του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε τελικά στην στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο.
Αν και ο ίδιος αρχικά ήθελε η ΝΔ να ψηφίσει σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τελικά η λίστα αυτή περιορίστηκε μετά από αντιδράσεις του κόμματος.
Τελικά η ΝΔ θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής, τους φόρους, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και μέρος των κόκκινων δανείων, αλλά «ναι» σε ορισμένα διαρθρωτικά μέτρα.
Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να πει «ναι» σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις παρεμβάσεις στο ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Τελικά κατέληξε στη σκληρή γραμμή και σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν όλα τα κοινοβουλευτικά στελέχη της παράταξης που θα πάρουν το λόγο το επόμενο τριήμερο στη Βουλή.
Τη δική τη σημασία έχει και η δημόσια παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον ότι έρχεται να εφαρμόσει όλα όσα κατήγγειλε πριν από ενάμιση χρόνο ως αντιπολίτευση. Ορισμένοι ερμηνεύουν τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού και ως μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ και δη τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αλλάξει την επιθετική στρατηγική.
Η παρέμβαση Σαμαρά και μάλιστα με το περιεχόμενο ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφει και επιβάλλει πολύ χειρότερα από αυτά που κατήγγειλε» έρχεται τη στιγμή που η ΝΔ για μερικές μέρες σκεφτόταν να ψηφίσει δύο βασικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όπως είναι το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σχεδόν το είχε προαναγγείλει λέγοντας ότι το «τέταρτο μνημόνιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», ενώ και από το Παρίσι είχε δηλώσει ότι η ΝΔ καταψηφίζει τους φόρους αλλά θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως φαίνεται τελικά επικράτησαν οι φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ που θέλουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιμένει στη γραμμή του σκληρού ροκ.