Νέες απειλές εκτόξευσε σήμερα, Πέμπτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία επιλέγει τους στόχους που θα πλήξει στην Ουκρανία. Οι στόχοι αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

Μέχρι στιγμής από τις ρωσικές επιθέσεις έχουν πληγεί κυβερνητικά κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα. Το Κίεβο προστατεύεται ιδιαίτερα από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά ο Πούτιν είπε ότι ο υπερηχητικός πύραυλος της Ρωσίας Oreshnik, τον οποίο εκτόξευσε η Μόσχα για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον ουκρανικής πόλης, δεν μπορεί να αναχαιτιστεί.

«Φυσικά θα απαντήσουμε στα συνεχιζόμενα πλήγματα με μεγάλου βεληνεκούς δυτικής κατασκευής πυραύλους εναντίον του ρωσικού εδάφους, όπως το έχουμε ήδη πει, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε τον Oreshnik σε συνθήκες μάχης, όπως έγινε στις 21 Νοεμβρίου», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος από την Αστάνα του Καζακστάν όπου βρίσκεται.

«Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Άμυνας και το γενικό επιτελείο στρατού επιλέγουν τους στόχους που θα πληγούν στο ουκρανικό έδαφος. Μπορεί να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ή κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο», εξήγησε ο ίδιος.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS εναντίον του δυτικού τμήματος της ρωσικής επικράτειας. Το γεγονός αυτό ώθησε τη Μόσχα να απαντήσει δύο ημέρες αργότερα πλήττοντας την πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας με τον νέο υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik.

Έκτοτε η Ρωσία καταγγέλλει ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε και πάλι πυραύλους ATACMS εναντίον της περιφέρειας Κουρσκ στις 23 και τις 25 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η παραγωγή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας είναι δεκαπλάσια από αυτή του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο.

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς για να επιτεθεί στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα»

ζελενσκι

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ με πυρομαχικά διασποράς για να επιτεθεί στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές σήμερα», κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «απεχθή κλιμάκωση».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του προς τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να προμηθεύσουν την Ουκρανία με περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και να εξασφαλίσουν έγκαιρες παραδόσεις, ιδιαίτερα στη διάρκεια των κρίσιμων χειμερινών μηνών, καθώς η Ουκρανία αγωνίζεται να προστατεύσει τις ενεργειακές υποδομές της από τους βομβαρδισμούς.

«Τα όπλα αυτά διασποράς περιπλέκουν σημαντικά το έργο των διασωστών μας και των ηλεκτρολόγων μηχανικών μας που εργάζονται για να απαλείψουν τις συνέπειες των πληγμάτων, και έχουμε εδώ μια κλιμάκωση απολύτως απεχθή των ρωσικών τρομοκρατικών τακτικών», υπογράμμισε ο ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τώρα».

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 79 ρωσικούς πυραύλους κρουζ και 35 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) με εκρηκτικά κατά τη νέα μαζική επίθεση που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της Μόσχας, εξαιτίας της οποίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουκρανοί.

Η Ρωσία εξαπέλυσε συνολικά 91 πυραύλους και 97 drones κατά την επίθεσή της αυτή, με στόχο «τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας», όπως διευκρίνισε η ουκρανική πολεμική αεροπορία σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.