Στα φετινά Παγκόσμια Βραβεία Τυριού -τα μεγαλύτερα από την ίδρυσή τους το 1988- συγκεντρώθηκαν 4.786 τυριά από 47 χώρες στην πορτογαλική πόλη Viseu για να αντιμετωπίσουν τον απαιτητικό έλεγχο 240 εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο.

Το Queijo de Ovelha Amanteigado ένα μαλακό, ωμό τυρί από γάλα προβατίνας, το οποίο παράγεται από τη μικρή Quinta do Pomar με 10 υπαλλήλους στη Soalheira της Πορτογαλίας, συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ 14 φιναλίστ που περιλάμβαναν όχι λιγότερα από πέντε ελβετικά τυριά, καθώς και συμμετοχές από τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Όπως αναφέρει το CNN, φτιαγμένο με χορτοφαγική πυτιά που δημιουργείται από γαϊδουράγκαθα, περιγράφεται ως ένα μαλακό, γυαλιστερό, βουτυρένιο τυρί με μια πικρή αρωματική γεύση που σερβίρεται συνήθως κόβοντας την κορυφή και βγάζοντας με κουτάλι το κέντρο.

«Είναι αρκετά ισορροπημένο… ηδονικό», δήλωσε ο Πορτογάλος εξαγωγέας τυριών Manuel Maia, μέλος της διεθνούς επιτροπής κριτών. «Είναι ένα πραγματικά μεγαλειώδες ταίριασμα πρωτεΐνης και λίπους. Είναι πραγματικά ένα φανταστικό τυρί».

Πολλά από τα τυριά πέρασαν μια οδύσσεια για να φτάσουν στα τραπέζια της κριτικής επιτροπής. Για να μπορέσουν οι μικροί παραγωγοί να υποβάλουν τα προϊόντα τους, δημιουργήθηκαν 20 σημεία συλλογής σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως η Ινδία, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κολομβία και η Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, ομάδες δύο ή τριών κριτών σε κάθε τραπέζι αξιολογούσαν κάθε συμμετοχή ως προς την εμφάνιση, την αίσθηση, την οσμή, τη γεύση και την υφή στο στόμα. Κάθε ομάδα επέλεξε τέσσερις φιναλίστ στις κατηγορίες χάλκινο, ασημένιο, χρυσό και σούπερ χρυσό -οι τελευταίοι συμμετείχαν στον τελικό διαγωνισμό γευσιγνωσίας τυριών για να αναδειχθεί ο νικητής του 2024.

Επίσης, απονέμονται βραβεία για τα καλύτερα τυριά ανά χώρα προέλευσης και ανά είδος τυριού.

Πέρυσι, τον διαγωνισμό κέρδισε το Nidelven Blå, ένα κρεμώδες ημιστερεό μπλε παλαιό τυρί από αγελαδινό γάλα που παρασκευάζεται από το τυροκομείο Gangstad Gårdsysteri στη Νορβηγία, ενώ το 2022, ένα ελβετικό Gruyère πήρε το πρώτο βραβείο.

Ενώ υπάρχουν και άλλοι διεθνείς διαγωνισμοί, τα World Cheese Awards ισχυρίζονται ότι είναι ο μεγαλύτερος του είδους του, προσελκύοντας συμμετοχές από μεγάλους και μικρούς παραγωγούς από όλο τον πλανήτη.