Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, για το ζήτημα που αφορά στη συμπεριφορά του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες, κατέθεσαν σήμερα οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενες δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με το οποίο, ο πρώην πρέσβης είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά υπαλλήλους της πρεσβείας.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές Μαρία Αντωνίου, Φωτεινή Αραμπατζή, ‘Αννα-Μισέλ Aσημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, ‘Αννα Καραμανλή, Νίκη Κεραμέως, Γεωργία Μαρτίνου, Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου και Ελένη Ράπτη, υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με πέντε καταγγελίες που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα, «ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας την περίοδο 2012 – 2013 παρενοχλούσε τις γυναίκες υπαλλήλους, δεν δίστασε να κάνει χρήση βίας, ενώ φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει μία από τις εργαζόμενες μέσα στην πρεσβευτική κατοικία. Επίσης, αφού τα θύματα κατήγγειλαν το ζήτημα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο πρώην πρέσβης τα απείλησε πως σε περίπτωση νέας καταγγελίας θα έχαναν τη δουλειά τους».
Οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν, ότι «ο Ν. 3488/2006 για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία ποινικοποιεί την σεξουαλική παρενόχληση. Επιπροσθέτως, απαγορεύει τη λύση σχέσης εργασίας λόγω μη ενδοτικότητας του εργαζομένου σε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση. Συνεπώς, οι γυναίκες υπάλληλοι δεν έτυχαν της υποστήριξης του συγκεκριμένου νόμου για όσα διαδραματίζονταν εντός της Πρεσβείας».
Αναφέρουν επίσης, «πως τέσσερις από τις πέντε υπαλλήλους που είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης, απολύθηκαν το φθινόπωρο του 2015 από το νέο πρέσβη, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Γκονσάλες το καλοκαίρι του 2013. Σημαντικό είναι το γεγονός» αναφέρουν, «πως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεν υπήρξε αιτιολογία για τις συγκεκριμένες απολύσεις».
Οι βουλευτές ρωτούν τον πρωθυπουργό, «αν το 2013, ως πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αγνοούσε πως η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται στην χώρα μας». Επίσης, ρωτούν «αν θεωρεί πως η απόκρυψη σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτική ωριμότητα, εφόσον ο δράστης είναι πολίτης «αριστερής χώρας».
Τέλος, ζητούν να ενημερωθούν, «αν τελικά η εικόνα της Αριστεράς είναι σημαντικότερη από το Νόμο και την αξιοπρέπεια των γυναικών υπαλλήλων, οι οποίες για οκτώ μήνες – βάσει των καταγγελιών – δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας».