Στον «αναπνευστήρα» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του προέδρου Χριστόφια με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μέχρι τις 21 Οκτωβρίου οι δύο πλευρές θα βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας επί όλων των πτυχών.
Σήμερα στην Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδη γιατί όπως είπε, «είναι σημαντικό για μας στα Ηνωμένα Έθνη να διατηρούμε επαφή με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις». Πρόσθεσε ότι πήγε στην Τουρκία σχετικά πρόσφατα και τώρα είναι ώρα να πάει και στην Ελλάδα, όπου μεταβαίνει ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και, όπως είπε, προσβλέπει ιδιαίτερα σε αυτή τη συνάντηση.
Την Τετάρτη ο κ. Ντάουνερ θα συζητήσει το Κυπριακό με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, γιατί η Άγκυρα επιμένει στη θέση για επιδιαιτησία ή εμπλοκή τρίτων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με το επιχείρημα ότι τα δύο μέρη δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, όχι μόνον δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει βήματα προς τα εμπρός για να διευκολύνει τη διαδικασία, αλλά επιμένει να ανοίγει θέματα στα οποία υπήρξαν συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που επιτεύχθηκαν επί του προκατόχου του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία εκτιμούν ότι αυτή η τακτική του Ντερβίς Έρογλου, την οποία υπαγορεύει η Άγκυρα, αποσκοπεί στον τερματισμό του διαλόγου για την εξυπηρέτηση δύο τουρκικών στόχων: Στην αλλαγή της διαδικασίας ώστε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι, (είτε με τη μέθοδο της επιδιαιτησίας είτε με διεθνή διάσκεψη) και στην προώθηση της αξίωσης περί τερματισμού «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν σε «πάγωμα» των συνομιλιών μέχρι νεοτέρας, με αιτιολογικό την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποφεύγοντας έτσι την οριστικοποίηση του αδιεξόδου, θέλοντας να κρατήσουν ανοικτή την προοπτική.
Εξάλλου, ξένοι πρεσβευτές στη Λευκωσία αναμένουν να δουν, αν θα αντιδράσει και πως η Άγκυρα, με την έναρξη της γεώτρησης για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.