Καλή, αλλά με δυνατότητες βελτιώσεις, χαρακτήρισε ο Γιάννης Δραγασάκης τη διαδικασία των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών.
«Η διαδικασία του πόθεν έσχες, καλή είναι, κάποιοι μαθαίνουν έστω και αργά, αλλά πάσχει. Ο μηχανισμός πρέπει να βελτιωθεί, να γίνει πιο αποτελεσματικός», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στον Alpha.
Αναφορικά με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, αναφορικά με το χρέος, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως «το παιχνίδι είναι πολυπαραγοντικό γιατί ό,τι γίνει για Ελλάδα, θα ισχύσει και για τις άλλες χώρες. Εάν η ρύθμιση για το χρέος είναι καλή, θα δημιουργηθεί ένα θετικό σχετικό προηγούμενο και για άλλες χώρες στην Ευρώπη. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ανακούφιση γιατί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα, αλλά και μια εγκράτεια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
«Έχουμε κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση: δεν μπορούμε άλλη λιτότητα, δεν γίνεται το χρέος να μην τύχει διαχείρισης», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και εξήγησε πως «θέλουμε ρύθμιση που θα μας επιτρέψει να μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές και δεύτερον το χρέος να γίνει εξυπηρετήσιμο», κι όχι «μια αόριστη τοποθέτηση», καθώς «αόριστη τοποθέτηση υπήρξε το 2012».
Όσο για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ρύθμιση του χρέους, αυτή θα γίνει σε τρεις φάσεις, με 3 δέσμες μέτρων, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Eurogroup, δήλωσε ο κ. Δραγασάκης: Αρχικά με άμεσα μέτρα που θα εφαρμοστούν τώρα, κατόπιν με μια «δέσμη μέτρων που θα οριστικοποιηθούν τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη» και τρίτον με «μια ρύθμιση μακροπρόθεσμη του τύπου “τι θα συμβεί αν…”». Όπως εξήγησε, θα είναι ένας «μακροπρόθεσμος μηχανισμός που θα λέει πχ εάν η Ελλάδα έχει ύφεση δεν θα αποπληρώνει το χρέος που θα αποπλήρωνε αν είχε ανάπτυξη».
«Προσπαθούμε να βάλουμε πλαφόν ώστε ό,τι κι αν συμβεί να μην πληρώνουμε πάνω από τις δυνατότητές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσο για τα προληπτικά μέτρα και τον κόφτη δαπανών, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως «έχουμε μια δραματοποίηση του θέματος».
«Η αρχή κάθε δημοσιονομικής διαχείρισης είναι να έχεις ένα μηχανισμό που θα λέει τι κάνεις εάν δεν πετύχεις τους στόχους σου. Το’12 ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει να υπάρχει ένας τέτοιος διορθωτικός μηχανισμός», αποκάλυψε μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Από τώρα σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας ώστε να υπερβούμε το στόχο του 2016 κατά 0,5%, γιατί θέλουμε περισσότερους πόρους για να σχεδιάσουμε τη νέα κοινωνική πολιτική», δήλωσε ο ίδιος.
«Τελούμε υπό πίεση. Ο σχεδιασμός μας είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση για να πάρουμε ένα κονδύλι για να πληρώσουμε τα χρέη τους δημοσίου προς τους ιδιώτες. Στόχος είναι να ρίξουμε στην αγορά 9-12 δισ. ευρώ ώστε να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία», τόνισε ο κ. Δραγασάκης, ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τους υψηλούς φόρους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε πως: «Εγώ δεν θα υπερασπιστώ τους φόρους, αλλά με τη συμφωνία που θα επιτύχουμε να βγούμε από τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Θα έχουμε συμφωνία στις 24 Μαΐου, και ίσως μία συμφωνία ακόμη καλύτερη από αυτή που περιμένουμε».