Στην κατάλληλη χρονική συγκυρία για την ενδυνάμωση της ελληνορωσικής συνεργασίας στο πεδίο της οικονομίας και του τουρισμού κατ’ επέκταση, μετά και την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στάθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του Ελληνορωσικού Τουριστικού Φόρουμ με θέμα: «Ελλάδα-Ρωσία: πραγματικότητα και προοπτικές της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού», που πραγματοποιείται σήμερα σε θέρετρο κοντά στην Αθήνα.
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που διευκολύνουν την ανάπτυξη των επενδύσεων και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ρωσικών, ήδη υπάρχουν απτά αποτελέσματα.
Εστιάζοντας σε αυτά τα αναπτυξιακά εργαλεία, υπογράμμισε, ότι μέσω του νέου ΕΣΠΑ δίνονται κίνητρα για δράση τουριστικών επιχειρήσεων με στόχευση τις μικρομεσαίες.
Μάλιστα, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, τόνισε ο κ. Σταθάκης, επιχειρείται η μεταστροφή σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
Τέλος, στάθηκε και στο πακέτο Γιούνκερ, που όπως είπε εγκαινιάστηκε χθες, και το οποίο περιλαμβάνει 42 έργα, με 3 εξ’ αυτών να αφορούν τουριστικές υποδομές. Τη μετατροπή του Τάεκ Βο ντό σε συνεδριακό κέντρο, τον εκσυγχρονισμό των χιονοδρομικών εγκαταστάσεων στον Παρνασσό, αλλά και την ανάπτυξη υποδομών στο σκέλος του ιαματικού τουρισμού.
Στην παρέμβαση του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορεία των θεωρήσεων Βίζα, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθούν οι προξενικές αρχές στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι νέες μορφές θεωρήσεων. Όπως είπε από 6 άτομα που είχε το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα, πλέον έχει 40 και στα τέλη Μαΐου θα ανέρχονται σε 100. Την ίδια στιγμή τα σημεία θεωρήσεων στη Ρωσία ανέρχονται σε 28 προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των Ρώσων προς την Ελλάδα.
Στην Αγία Πετρούπολη, όπως είπε ο κ. Ξυδάκης, η θεώρηση απαιτεί 48 ώρες, ενώ σε αυτό της Μόσχας δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς που ταξιδεύουν άμεσα. Η πολιτική μάλιστα του υπουργείου Εξωτερικών είναι να παρέχει βίζα στους Ρώσους πολίτες διάρκειας από 1 έως 3 έτη, έτσι ώστε, όσοι το επιθυμούν να επισκέπτονται εκ νέου την Ελλάδα.
Για το 2016, όπως είπε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τουρισμού της Ρωσίας Ολέγκ Σαφόνοφ, οι Ρώσοι που θα επισκεφτούν την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το 1 εκατομμύριο, καθώς η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση των επιλογών τους για διακοπές. Ο κ. Σαφόνοφ στην παρέμβαση του έκανε λόγο για την ανάγκη για την ενεργοποίηση μηχανισμού προώθησης του ελληνικού τουρισμού στην Ρωσία.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες του υπουργείου αποσκοπούν στο να κτίσει η Ελλάδα σταθερές βάσεις συνεργασίας με τη ρωσική πλευρά και όχι να απαντήσει σε μια ευκαιριακή εκμετάλλευση της συγκυρίας με πρόσκαιρα αποτελέσματα.
Για το 2016 εκτίμησε ότι η χρονιά είναι γεμάτη προκλήσεις και υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος υπογράμμισε ότι το 2016 θα είναι μια ακόμα χρονιά αύξησης του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.