Την τακτική του σκληρού ροκ επί παντός επιστητού αναμένεται να υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Ασφαλιστικό στη Βουλή.
Όπως αποσαφήνισε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία με ξεκάθαρη θέση καταψήφισης των μέτρων, τα οποία κοστολογούν συνολικά στα 12 δισ. ευρώ και τα οποία όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στη ΝΔ «αποτελούν απότοκο της… σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου».
Όσον αφορά στη σταθερή κατηγορία ταύτισης της ΝΔ με το ΔΝΤ, στη Συγγρού επαναλαμβάνουν πως οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι υπερβολικές, επιρρίπτοντας ωστόσο τις ευθύνες για αυτές στην ίδια την κυβέρνηση και την διαπραγματευτική της τακτική. Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίζει πως οι αβελτηρίες του Μαξίμου έχουν οδηγήσει τη χώρα μπροστά σε ένα καταστροφικό δίλημμα: μία βαριά συνθηκολόγηση με δυσβάστακτα μέτρα ή μία ρήξη με την Ευρώπη με ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν το Ασφαλιστικό ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να οριοθετήσουν τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ τάσσεται υπέρ της «Ελλάδας της παραγωγής».
Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει τη βεντάλια σε όλα τα ανοιχτά θέματα της επικαιρότητας, εξαπολύοντας μύδρους κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτική άλλωστε είναι και η σφοδρή σύγκρουση που σημειώθηκε τόσο σε επίπεδο επιτροπών με αφορμή τα νομοσχέδια όσο και σε επίπεδο επικαιρότητας από βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία ανέβασε στο ζενίθ τους τόνους με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ετών από την τραγωδία της Marfin, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος να διερωτάται εάν «ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουμε τους τρομοκράτες που έκαψαν τους ανθρώπους στην Marfin».
Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την δήλωση Παπαχριστόπουλου ζήτησε εξηγήσεις από την ίδια την ΕΥΠ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τονίζοντας πως οι δηλώσεις αυτές «δημιουργούν την εντύπωση στους εταίρους ότι έχουν να κάνουν με κυβέρνηση απατεώνων». Παράλληλα, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Φίλη, ο Μάκης Βορίδης σχολίασε δηκτικά πως «ο κ. Φίλης δήλωσε ότι θεωρεί τις καταλήψεις “Σχολείο Δημοκρατίας”. Υποθέτω σε αυτό το “σχολείο” είχε φοιτήσει και ο κ. Τσίπρας».