Έχοντας καθιερώσει το γαλάζιο imperium σε επίπεδο κομματικού μηχανισμού, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα για τη νέα Πολιτική Επιτροπή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει ενισχυμένος από το 10ο τακτικό Συνέδριο που ολοκλήρωσε τις εργασίες του με τις καταστατικές αλλαγές που προωθούσε να αποτελούν τη νέα γαλάζια πραγματικότητα.
Στα θετικά του Συνεδρίου είναι ότι παρά το κακό προηγούμενο της περασμένης εβδομάδας με το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, τα πράγματα κύλησαν ομαλά, δίχως ιδιαίτερα παρατράγουδα και με εξαίρεση τη διαμαρτυρία 50 στελεχών της ΟΝΝΕΔ με καταγγελίες κατά της ηγεσίας για τακτικισμούς στη σύνθεση του συνεδριακού σώματος.
Συνεργάτες του προέδρου υπογραμμίζουν πως η ΝΔ βγήκε εμφανώς ενισχυμένη από τις εσωκομματικές διεργασίες, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν πως αυτό που προέχει τώρα για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να επικοινωνηθεί η «συμφωνία αλήθειας» που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου και η οποία «πνίγηκε» λόγω της απεργίας της ΠΟΕΣΥ.
Ως εκ τούτου το προσεχές διάστημα η «συμφωνία αλήθειας» θα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επικοινωνιακής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, η συμφωνία αλήθειας αυτή θα αποτελείται «από συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις και ειλικρινή λόγο για τις βαθιές τομές και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημοποίησε και το άνοιγμα στις δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού κέντρου, ενώ κλιμάκωσε έτι περαιτέρω τη ρητορική του κατά της κυβέρνησης, επαναδιατυπώνοντας το αίτημα για παραίτησή της. Με αυτόν τον τρόπο στο γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρούν να αποτελέσουν πόλο συσπείρωσης όλων των δυσαρεστημένων από τους χειρισμούς της κυβέρνησης πολιτών.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνέλθει σε σώμα η νέα Πολιτική Επιτροπή προκειμένου να αναδειχθεί ο διάδοχος στη θέση του Γραμματέα του κόμματος, η οποία είναι «ορφανή» από την παραίτηση Παπαμιμίκου την περασμένη εβδομάδα. Η τοποθέτηση του αμιγώς «μητσοτακικού» Λευτέρη Αυγενάκη συγκεντρώνει σχεδόν όλες τις πιθανότητες, ενώ τα σενάρια για «αντάρτικη» υποψηφιότητα αν και έχουν διακινηθεί στο Συνέδριο, δεν δείχνουν από τους συσχετισμούς να έχουν κάποια τύχη.