Ως «αποπροσανατολιστική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος την «προσπάθεια όσων τώρα επαναφέρουν τη λογική των κυβερνήσεων προσωπικοτήτων κ.λπ.» προσθέτοντας ότι «κάναμε κι εγώ προσωπικά, μία προσπάθεια με τη Νέα Δημοκρατία, μήπως υπάρχει πράγματι μια διάθεση εθνικής συναίνεσης.
Η αίσθηση την οποία εγώ εισέπραξα απ’ όλη αυτή την προσπάθεια είναι ότι είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμη η πολιτική τους, πολύ περιστασιακή και συγκυριακή».
«Αυτό δυστυχώς δεν νομίζω να έχει αλλάξει, παρότι είναι σημαντικό να επιδιώξουμε συγκλίσεις όπως και καλώς τις επιδιώξαμε στο χώρο της παιδείας, αλλά και σε άλλους τομείς.
Γιατί όσο ευρύτερη η συναίνεση, τόσο εμπεδώνονται θεσμικά οι αλλαγές αυτές και έχουν και μια διαχρονικότητα πολύ μεγαλύτερη. Δημιουργείται και η πεποίθηση στην ελληνική κοινωνία, ότι λειτουργούμε θεσμικά και όχι ευκαιριακά ή απλώς θεματικά. Από την πλευρά μας, εμείς έχουμε αποδείξει ότι το επιδιώκουμε και, βεβαίως, αυτό θα το συνεχίσουμε» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος, πάντα, στη ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «αυτή τη στιγμή, έχει επιλέξει μια πολύ καθαρή – όπως την βλέπουμε εμείς – τακτική, όχι καλή, αλλά θα έλεγα καθαρή από πλευράς σκοπιμοτήτων. Θέλει την αποτυχία μας, ποντάρει στην αποτυχία μας, ή τουλάχιστον στη φθορά μας».
«Γι’ αυτό και είχε οξύνει και θα οξύνει την κριτική και θα αναπαράγει συνεχώς κινδυνολογία, όποτε βλέπει ότι υπάρχουν προβλήματα μπροστά μας, ελπίζοντας ότι δεν θα μπορέσει να “γυρίσει” αυτή η οικονομική κατάσταση ή, εάν γυρίσει, να έχει τέτοια φθορά η παράταξή μας, ώστε να μην χρεωθεί αυτή το οτιδήποτε, ενώ εμείς μόνο τα αρνητικά» πρόσθεσε.
«Η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ γίνεται για να επιβεβαιώσουμε και να οριοθετήσουμε ξανά και τις αξίες που μας εκφράζουν, τις στοχεύσεις που έχουμε, και την πορεία που ακολουθούμε, αλλά και παράλληλα για να δώσουμε και την οργανωτική ορμή που χρειάζεται. Και το γεγονός ότι υπήρξαν αυτές οι εσωτερικές διαδικασίες όλο αυτό το διάστημα ήταν ένας άθλος και μία πολύ σημαντική κατάκτηση, παρά τις δυσκολίες» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια είναι μπροστά σε πολύ δύσκολες μάχες σε κάθε επίπεδο εντός και εκτός Ελλάδας με πρώτη εκείνη της αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους, των ελλειμμάτων και της αναξιοπιστίας της χώρας, «λόγω των τόσων προβλημάτων που κληρονομήσαμε».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ήταν «πατριωτικό μας χρέος να παλέψουμε, να διαπραγματευθούμε και να ανακτήσουμε τη φωνή και την αξιοπιστία μας ξανά. Και όπως θα έχετε δει, βήμα – βήμα, κάπου και με άλματα, αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, πείθοντας και για την καλύτερη διαχείριση αυτών των θεμάτων, όπως είναι το χρέος».
«Η απόφαση της 21ης Ιουλίου ήταν μια ιστορική απόφαση καταρχήν για την Ευρώπη, αλλά οπωσδήποτε και για εμάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα της Ευρώπης» είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας στην συνέχεια, από τη μια ότι «ως Ευρώπη έχουμε μείνει πίσω από τα γεγονότα και συνεχώς μένουμε πίσω» και τονίζοντας από την άλλη ότι «έχουμε καταφέρει, όμως, με τις κινήσεις μας, να προστατεύεται όλο και περισσότερο η χώρα μας, να διευκολύνεται και να ανοίγονται προοπτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε κι άλλες μάχες μπροστά μας».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ως δεύτερη μεγάλη μάχη τις «μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές” για τις οποίες είπε ότι αν είχαν γίνει νωρίτερα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά με πιο ήπιο τρόπο και με συστηματικότερη διαβούλευση, ενώ έφερε ως παράδειγμα το θέμα της Παιδείας. Ταυτόχρονα συνεχάρη όλους όσους συνεργάστηκαν και συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτή».
«Αλλαγές, όπως αυτές στην παιδεία, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, στη Δημόσια Διοίκηση, είναι αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει» είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι αν είχαν γίνει αυτά και άλλα πολλά «δεν θα είχαμε το θέμα του χρέους ή τουλάχιστον θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».
«Δεν είναι τυχαίο, παραδείγματος χάρη, ότι η Ιρλανδία τώρα, μη έχοντας τα ίδια προβλήματα, αλλά έχοντας ένα δημόσιο σύστημα πολύ πιο οργανωμένο και θεσμούς που λειτουργούν, θα βγει πολύ πιο σύντομα στις αγορές απ’ ό,τι η Ελλάδα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Τρίτη μάχη, – και όλα αυτά συνδέονται – είναι η μάχη της ανάπτυξης μέσα σε μία κατάσταση ύφεσης, που εκ των πραγμάτων δημιουργείται. Η ανάπτυξη, όμως, δεν μπορεί να στηρίζεται σε πήλινα πόδια, ούτε σε παρασιτικές δυνάμεις, ούτε στον κρατισμό ή μια πελατειακή αντίληψη” είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι “καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε όλες τις δυνατότητες, για να έχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία και να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες που έχει η χώρα μας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν είναι τυχαίο πως «αυτή την στιγμή η Γερμανία ενδιαφέρεται σοβαρά – όπως έχει πει και ο Σόιμπλε – η Ελλάδα να πουλήσει ήλιο και αέρα, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτές τις δυνατότητες που έχουμε, κάτι το οποίο βεβαίως είναι πάρα πολύ σημαντικό για την κίνηση της οικονομίας, αλλά και για τη βιωσιμότητά της. Δεν είναι απλώς επανεκκίνηση, δεν γυρίζουμε πίσω, είναι και μία εκκίνηση πάνω σε στέρεες βάσεις».
Αναφερόμενος στην Δημόσια Διοίκηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «φοβάται να τα βάλει με κατεστημένες αντιλήψεις και ιδιαίτερα όταν κάτι αφορά μεγαλύτερους και ισχυρότερους παράγοντες», τονίζοντας ότι αυτό το έλλειμμα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης, καθώς «η ευνομία στη χώρα μας είναι εκείνη που προστατεύει τελικά και τον αδύναμο, προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη».
Ο κ. Παπανδρέου είπε στη συνέχεια ότι δίνεται η μάχη για ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας το οποίο ποτέ δεν υπήρξε σωστά οργανωμένο στη χώρα μας προσθέτοντας ότι η μάχη αυτή την στιγμή δίνεται ιδιαίτερα σε ότι αφορά την στήριξη των ανέργων.
Σε ότι αφορά την διεθνή θέση της χώρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι θέσεις μας έχουν δικαιωθεί, σε όλα αυτά τα οποία λέγαμε εδώ και καιρό» ενώ αναφερόμενος ειδικά στο ευρωομόλογο είπε ότι «είναι μεν ένας απαραίτητος θεσμός, αλλά πίσω από μια τέτοια πρωτοβουλία κρύβεται κάτι άλλο: εάν υπάρχει πραγματικά η πολιτική βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει μπροστά, να φύγει από στενούς εθνικισμούς, να φύγει από ένα φορμαλισμό, να φύγει από λαϊκισμούς, ή ακόμα και από ρατσισμούς, που βλέπουμε δυστυχώς να συνεχίζονται με απίστευτη ανευθυνότητα».
«Με μεγάλη λύπη άκουσα σήμερα τον Πρόεδρο της Τσεχίας, τον Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος βεβαίως είναι γνωστός αντι-ευρωπαϊστής, αλλά τώρα θέλει να εκφράζει τον λαϊκιστικό αντι-ευρωπαϊσμό του υβρίζοντας τους Έλληνες, λέγοντας ότι “εμείς είμαστε εδώ και πίνουμε τα ούζα μας και καλοπερνάμε και αυτοί είναι οι σκληροί που δουλεύουν κ.λπ.” είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι “αν η Ευρώπη δεν ξεπεράσει τέτοιες αντιλήψεις και εγκλωβιστεί σ’ αυτά, τότε θα πάμε σε μια Ευρώπη κατακερματισμένη και θα χάσουμε κατακτήσεις των τελευταίων 50-60 ετών».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας διακυβέρνησης «που θα ρυθμίζει τις αγορές», θα ελέγχει τα παράγωγα, τους κερδοσκόπους, τους φορολογικούς παραδείσους, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους οίκους αξιολόγησης, ενώ παράλληλα «χρειαζόμαστε και την ενδυνάμωση της αυτονομίας των τοπικών κοινωνιών, καθώς και τη μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια των οικονομιών, για να είναι πιο ευέλικτες, πιο έτοιμες και πιο δυνατές μπροστά στις πολλές εξελίξεις που έχουμε παγκοσμίως».
«Σε αυτό, βεβαίως, ο ρόλος του κράτους είναι σημαντικός, αλλά αλλάζει, όπως αλλάζει και ο ρόλος του έθνους. Γιατί όπως και το έθνος από μόνο του, έτσι και κάθε κράτος, από μόνο του είναι αδύναμο, όσο μεγάλο κι αν είναι. Ακόμα και αν είναι η Αμερική ή η Κίνα, δεν μπορούν να λύσουν τα παγκόσμια προβλήματα, ή έστω τα δικά τους προβλήματα, μόνοι τους. Πόσο μάλλον μια χώρα σαν την Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Θέλουμε μια σωστή σχέση αγοράς και κράτους, ούτε τον κρατισμό που έχει δημιουργήσει η αδιαφάνεια και μια σειρά άλλων φαινομένων, ούτε την αγοραία αντίληψη, τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της αγοράς, που τα καθορίζει όλα» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «στην Ελλάδα είχαμε έναν άλλο κρατισμό, έναν πελατειακό καπιταλισμό, όπου το κράτος ήταν αιχμάλωτο των συμφερόντων, μικρών ή μεγάλων, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε».
Αναφερόμενος στην αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτή «δεν είναι σημερινή, αλλά υπάρχει εδώ και χρόνια» και υπενθύμισε «τον Δεκέμβριο του 2008, που ήταν τότε πολύ χειρότερες οι αντιδράσεις των πολιτών, με το ξέσπασμα της νεολαίας».
«Είναι λογικό μέσα από την πίεση των πραγμάτων να υπάρχει αντίδραση στο πολιτικό σύστημα, όμως η λογική, ισοπεδώνω το πολιτικό σύστημα, ισοπεδώνω τα πάντα», μόνο σε λαϊκισμό και ολοκληρωτισμό μάς πάει, σε βία και σε έλλειψη προοπτικής. Και εδώ δίνουμε μια μάχη για να αλλάξουμε θεσμούς, να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές λειτουργίες και να δώσουμε διέξοδο και έκφραση σε στρώματα που δεν είχαν φωνή, μέσα από το Κίνημά μας, μέσα από το κόμμα μας» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι το Κίνημα δεν έχει καταφέρει να δώσει στη νέα γενιά την αίσθηση ότι υπάρχει δυνατότητα έκφρασης και συμμετοχής ευρύτερων στρωμάτων, ενώ σε ότι αφορά τις διάφορες μορφές αντιδράσεων είπε ότι «δεν είναι μόνο οι “αγανακτισμένοι” που έχουν και δίκαια αιτήματα ή και δικαίως αγανακτούν, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, των οποίων τα συμφέροντα θίγονται – και καλώς θίγονται – που και αυτοί αντιδρούν».
Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της κριτικής και της αμφισβήτησης, ωστόσο τόνισε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε και να προασπίσουμε τους δημοκρατικούς κανόνες και να καταδικάζουμε κάθε έναν, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, ή και άμεσα, χρησιμοποιεί ή προωθεί τη βία ως πολιτική διαδικασία».
«Η δική μας Συνδιάσκεψη είναι και αυτή μια μάχη, με ανοιχτές διαδικασίες, παρά τις απειλές που κατά καιρούς είχαμε και τη βία διαφόρων μικρών ομάδων» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η ανάδειξη εκ νέου των αξιών του ΠΑΣΟΚ «δεν σημαίνει ότι δογματικά ακολουθούμε ένα δρόμο, μπορεί να αλλάζει η πορεία, να έχουμε εμπόδια, να έχουμε νέες εξελίξεις, να έχουμε νέα γεγονότα, νέες καταστάσεις».
Τασσόμενος υπέρ της διαβούλευσης ως βασικής αρχής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτές οι διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενδυναμωθούν.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των επόμενων μηνών τονίζοντας ότι «εξασφαλίσαμε τον Ιούλιο μια πολύ σημαντική απόφαση, όμως, αυτό το πλαίσιο πρέπει να το υλοποιήσουμε».
«Ουσιαστικά μεταφέρεται ένα βάρος του χρέους του ελληνικού λαού σε ένα σημαντικό αριθμό τραπεζών. Και γι’ αυτό το λόγο γίνεται και μια αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος.
Μέσα από αυτό, όμως, όταν τελειώσει και αυτή η φάση, το αργότερο τον Δεκέμβριο, αν όλα πάνε καλά – και αυτή είναι η προσπάθειά μας – θα έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα πολύ πιο σταθερό, με πολύ περισσότερες δυνατότητες, επενδυτικές, αναπτυξιακές και ρευστότητας, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σε ότι αφορά το πολιτικό σύστημα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής και έκανε λόγο για «αλλαγές που θέλουμε να τις περάσουμε και μέσα από τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων, αλλά και για άλλες αλλαγές, που θα εμπεδώσουν ένα κλίμα σίγουρης θεσμικής ανάταξης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε τέλος ότι η Συνδιάσκεψη πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια σοβαρή οργανωτική και πολιτική ανάταξη του Κινήματος στην πορεία του προς ένα συνέδριο του κόμματος.