Στο προσφυγικό και στην άτυπη δομή φιλοξενίας του Ελληνικού αναφέρθηκαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και οι δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, σε συνάντηση που είχαν, ενώ στη συνέχεια το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέφθηκε την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου και μίλησε με εθελοντές της οργάνωσης “Fair Planet”.
Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το προσφυγικό άσκησε η κ. Γεννηματά. Οι δήμαρχοι από τη μεριά τους χαρακτήρισαν “απαράδεκτη” την κατάσταση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, και ζήτησαν να κλείσει η δομή, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη για την υγεία των προσφύγων και των άλλων κατοίκων. Τα μέλη της οργάνωσης “Fair Planet” που δραστηριοποιείται εκεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απάντησαν στις αιτιάσεις των δημάρχων λέγοντας πως η εικόνα που προβάλλεται για την προσωρινή δομή φιλοξενίας του Ελληνικού είναι υπερβολική και αποτελεί «αντικείμενο παραπληροφόρησης από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης».
Οργανωμένο εθνικό σχέδιο διασποράς των προσφύγων και διευκόλυνση των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν ζήτησε από την κυβέρνηση η κ. Γεννηματά, ενώ ανέφερε πως «οι ανεπάρκειες της κυβέρνησης δίνουν άλλοθι για την Ευρώπη, που δεν θέλει να πάρει έγκαιρα αποφάσεις για την προσφυγική κρίση». Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ μαζί με τους δημάρχους ζήτησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ να αποσαφηνίσει «τι εννοεί για κίνδυνο της δημόσιας υγείας, και αν υπάρχει, ποιος είναι ο σχεδιασμός που προβλέπεται».
Τα μέλη της οργάνωσης “Fair Planet”, Γιώργος Καραμπέτσος, παθολόγος, Εβίτα Καραμπέτσου, νοσηλεύτρια, και Ναυσικά Θεοτοκά, διοικητικό στέλεχος, μιας πιστοποιημένης ομάδας όπου με την οργάνωση Waha έχει αναλάβει την πρωινή βάρδια στα ιατρεία του πρώην αεροδρομίου, εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι αναφορές που γίνονται τις τελευταίες ημέρες εστιάζουν στο κτίριο αφίξεων, παίρνοντας το νούμερο και των τριών καταυλισμών, δηλαδή και του χόκεϊ και του μπέιζμπολ. Και στους τρεις χώρους μαζί διαμένουν 6.000 άνθρωποι, ενώ στην αίθουσα αφίξεων 1.500». Αναγνωρίζουν πως οι συνθήκες υγιεινής είναι περιορισμένες, εφόσον ο κόσμος είναι πολύς, από την άλλη, οι χώροι είναι καθαροί, υπάρχουν κάποιες υποδομές, ντους και τουαλέτες, και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά.
«Μπήκαν κάποια τηλεοπτικά συνεργεία και παρουσίασαν τον κόσμο να ζει μαζί με τα σκουπίδια του, πράγμα, αναληθές. Οι άνθρωποι είναι πολύ καθαροί, και ο καθένας έχει τακτοποιήσει δίπλα στη σκηνή του τα τρόφιμά του. Το πώς φτιάχνει κανείς ένα ρεπορτάζ, αντανακλά και αυτά που θέλει να προβάλει», σημειώνουν.
Στην περιήγηση που έκανε η κ. Θεοτοκά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην αίθουσα αφίξεων, η ατμόσφαιρα μπορεί να ήταν κάπως αποπνικτική λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων, όμως οι σκηνές ήταν τοποθετημένες με τάξη, σχηματίζοντας “γειτονιές”, όπως εξήγησε η κ. Θεοτοκά, τα μπάνια λειτουργούσαν, κάποιοι έκαναν την μπουγάδα τους και οι χώροι ήταν ιδιαίτερα καθαροί.
«Το πιλοτικό πρόγραμμα που άρχισε να εφαρμόζεται για δέκα ημέρες από το ΚΕΕΛΠΝΟ αφορά την πρόληψη λοιμώξεων. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τίποτα ύποπτο, όπως ηπατίτιδα, αιμορραγικές γαστρεντερίτιδες κλπ. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που θα εφαρμοστεί σε όλους τους καταυλισμούς. Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε είναι εποχιακές γρίπες, ελαφρές γαστρορραγίες, που οφείλονται και στην αλλαγή του φαγητού», επισημαίνει η κ. Καραμπέτσου.
Συγκεκριμένα για το φαγητό, ανέφεραν τα μέλη της οργάνωσης, τις τελευταίες ημέρες, που έχει αναλάβει μια δανέζικη οργάνωση, δεν είναι κατάλληλο, με αποκορύφωμα χτες, όταν σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες το γύρισαν πίσω καθότι δεν τρωγόταν, γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι δοκιμάζοντάς το. Σήμερα, επίσης, το φαγητό κρίθηκε ακατάλληλο για τα παιδιά και ανεπαρκές. «Οφείλεται μάλλον σε απειρία της οργάνωσης και το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα», τόνισαν.
Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης στη συνάντηση αναφέρθηκε στα πολλά σκουπίδια του πρώην αεροδρομίου τα οποία μαζεύει ο δήμος «με το υστέρημά του». Τα μέλη της “Fair Planet” εξήγησαν πως κάθε τόσο παρακαλούν τον Δήμο να έρθει να τα μαζέψει και «μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο έρχονται, ιδιαίτερα τις τελευταίες τρεις ημέρες που ήρθε η τηλεόραση, οπότε θέλησαν και αυτοί να δείξουν πως κάνουν κάτι».
Κατά τη συνάντηση οι δήμαρχοι κατήγγειλαν πως δεν υπάρχει επικοινωνία με τη δομή του πρώην αεροδρομίου, και όποτε θέλουν να μιλήσουν με κάποιον ψάχνουν και δεν βρίσκουν τους συντονιστές. Η κ. Θεοτοκά απάντησε πως σε κάθε κτίριο υπάρχει συντονιστής του υπουργείου. «Εμείς αναφερόμαστε καθημερινά στον συντονιστή για διακομιδές, ιδιαίτερα ιατρικά προβλήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, κλπ», είπε η κ. Θεοτοκά, συμπληρώνοντας πως δίνεται καθημερινή αναφορά για την υγειονομική κατάσταση στον συντονιστή, η οποία στέλνεται κατόπιν στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οι δήμαρχοι περιέγραψαν, επίσης, ότι οι πρόσφυγες «πλένουν τα ρούχα τους στην θάλασσα, βρωμίζουν και αφοδεύουν στην παραλία». Τα μέλη της “Fair Planet” χαρακτήρισαν υπερβολικές αυτές τις αιτιάσεις και τις απέδωσαν στο γεγονός πως «οι δήμαρχοι θέλουν σταματήσει το αεροδρόμιο να φιλοξενεί πρόσφυγες, και τρομοκρατούν τον κόσμο με ανυπόστατες κατηγορίες».