Αποκαλύψεις για την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Μιλώντας στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΪ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι στην περίφημη συνάντηση στο Νταβός, τον Ιανουάριου του 2010, όπου δημοσιογράφοι κυνηγούσαν τον τότε Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στους διαδρόμους για μια δήλωση, υπήρξε και μια μυστική συνάντηση.
Ορθιοι, σε μια κουζίνα, ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής τότε του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν συζητούσαν την λύση για το ελληνικό πρόβλημα και την εμπλοκή του ταμείου στο πρόγραμμα.
«Αυτή η συνάντηση ήταν εκτός δημοσιότητας, καθώς οποιαδήποτε δημόσια παρουσία των τριών μας θα αποκάλυπτε ότι η Ελλάδα θα έμπαινε στο ΔΝΤ και θα μας κατέστρεφε τελείως στις αγορές» είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Το περιστατικό περιγράφει και στο βιβλίο του που κυκλοφορεί 24 Απριλίου, ανήμερα του διαγγέλματος Παπανδρέου από το Καστελόριζο.
Οπως ισχυρίστηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου η συζήτηση με το ΔΝΤ είχε ξεκινήσει νωρίτερα, λίγο μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 2009. Η αποκάλυψη Προβόπουλου για το έλλειμμα οδήγησε την κυβέρνηση Παπανδρέου σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, σε περίπτωση που χρειάζονταν χρηματοδότηση και οι αγορές το αρνούνταν. Οπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν έθετε τον προβληματισμό στους ομολόγους του, η απάντηση που έπαιρνε ήταν: «Εσείς κάντε τη δουλειά σας πάρτε μέτρα και οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά, δεν θα έχετε πρόβλημα». Οπως πρόσθεσε «οι αγορές όμως ήθελαν εγγύηση ότι θα έπαιρναν να λεφτά τους και αυτή τη εγγύηση δεν μας την έδινε κανείς. Ηταν λοιπόν ζήτημα ευθύνης να βρούμε εναλλακτικές και κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση με το ΔΝΤ, αφού η μόνη πηγή χρηματοδότησης, εκ του καταστατικού του, ήταν το Ταμείο» αποκάλυψε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ακόμη ότι οι διαβεβαιώσεις που έπαιρνε μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2010 η ελληνική κυβέρνηση ήταν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μπει το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη θα διαλύσει το σύστημά μας είναι σαν να αντικαθιστά το Eurogroup».
Για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε: «Η λέξη αναδιάρθρωση χρέους ήταν απαγορευμένη ρητά ακόμη και ως αναφορά στο Eurogroup. Μια φορά το είπε ο Ολλανδος ΥΠΟΙΚ και ο Τρισέ απείλησε να φύγει λέγοντας ότι ως γνωστόν τα πράγματα διαρρέουν και ότι αυτή τη στιγμή η λέξη αυτή βρίσκεται στα ειδησεογραφικά πρακτορεία και θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα για τις υπόλοιπες χώρες, και για την ακεραιότητα του ίδιου του ευρώ».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκαλύπτει πως γνώριζαν όλοι τον Φεβρουάριο του 2011, πως ο στόχος για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 50 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν ήταν ρεαλιστικό, αφήνοντας και πάλι αιχμές κατά του Ταμείου.
Παραδέχεται πως το πρώτο μνημόνιο είχε λάθος συνταγή, αλλά και επαχθείς όρους, χωρίς κανένα μέτρο για το χρέος.
«Καταλήξαμε όχι απλώς σε ένα πρόγραμμα που δεν είχε απομείωση χρέους, είτε με κούρεμα, είτε με μετακύλιση σε μεταγενέστερο χρόνο των λήξεων των ομολόγων, αλλά και ένα πρόγραμμα το οποίο όλοι ήξεραν εκ των προτέρων ότι είχε χαρακτηριστικά τιμωρητικά» είπε.
Μάλιστα αναφέρει πως ο Όλι Ρεν, είχε παραδεχτεί τότε πως «όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν κάποιες λήξεις ομολόγων το ’13-’14-’15, που αθροίζουν στα δύο χρόνια μαζί 140 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μπορεί να αποπληρώσει, το ξέρουμε, αλλά οι χώρες λένε ότι αυτή τη στιγμή το μόνο που περνάει από τα κοινοβούλιά τους είναι αυτό το πρόγραμμα, το άλλο θα το χειριστούμε στο δρόμο».