«Προσπαθούμε οι διαδικασίες μετακίνησης να είναι πιο οργανωμένες, με επίσημους διερμηνείς – και το κείμενο που τους διανέμουμε να λέει την πραγματικότητα όπως έχει, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν και να μην ακούνε πράγματα που δεν ισχύουν» τόνισε το μεσημέρι από το λιμάνι του Πειραιά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας και επιχειρησιακός συντονιστής για τη διαχείριση των προσφύγων Γιάννης Ταφύλης.

Ο κ.Ταφύλης που βρέθηκε στο χώρο της πύλης Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Σταμάτιο Ράπτη, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μία συστηματική προσπάθεια να αποφορτιστεί ο Πειραιάς, και στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα το λιμάνι να αδειάσει.

Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι οργανωμένη δομή φιλοξενίας του κράτους, ενώ είπε ότι γίνονται προσπάθειες να πειστούν οι επικεφαλής των διαφόρων κοινοτήτων που βρίσκονται στο χώρο αυτό, να τον αφήσουν και να πάνε σε οργανωμένες δομές, όπου εκεί θα υπάρχουν δυνατότητες για στέγαση, σίτιση και υγειονομική φροντίδα.

Μέσα στις δύο τελευταίες ημέρες έφυγαν 1600 άτομα με υπομονή και με πειθώ. Σιγά-σιγά ο στόχος θα πετύχει, δήλωσε ο γενικός γραμματέας και υπογράμμισε ότι η διαδικασία ασύλου είναι μια διακριτή διαδικασία που θα γίνει σε οργανωμένες δομές από στελεχωμένες ομάδες και δεν μπορεί να γίνεται σε χώρους προσωρινής υποδοχής, όπως ο Πειραιάς ή η Ειδομένη.

Τόνισε επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε επιστροφές, αλλά μια μικρή μετακίνηση ατόμων από τη μία δομή στην άλλη – κάτι όμως που δεν είναι συστηματικό φαινόμενο και είναι σε γνώση μας.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχουν εμπόδια στο έργο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και αν άτομα που εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι ή ως μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων δημιουργούν προβλήματα, ο κ. Ταφύλης είπε ότι στους ανθρώπους αυτούς που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες, εκτός από την επίσημη πληροφόρηση του κράτους, υπάρχει και η παραπληροφόρηση.

«Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις. Αυτό που ξέρουμε και έχει καταγραφεί, είναι ότι αυτή η προσωρινή δομή εδώ στηρίχθηκε σε μια αξιοπρεπή κατάσταση, και αυτό οφείλεται σε προσπάθειες ανθρώπων που ξεπέρασαν τον εαυτό τους, και αυτό είναι ένα πράγμα που θα πρέπει να αναγνωριστεί τώρα. Αυτό που έχει διαπιστωθεί, είναι πως παράλληλα με το επίσημο ρεύμα πληροφόρησης που έχει ενεργοποιήσει η κρατική μηχανή, υπάρχει και ένα παράλληλο ρεύμα παραπληροφόρησης – δηλαδή μπορεί να ακούγονται πράγματα, μέχρι ότι «εκεί που θα σας πάνε είναι φυλακές» ενώ δεν ισχύει αυτό και αυτό είναι η απόδειξη ότι οι άνθρωποι αυτοί κινούνται ελεύθερα μεταξύ των δομών» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι όλη προσπάθεια θα αποδώσει σταδιακά.